Вторник, 05 Юли 2022 г.

ПП АБВ стартира своята предизборна кампания

С тържествен водосвет ПП АБВ откри своята предизборна кампания в Силистра. За да подкрепи регионалната листа и да очертае някои от приоритетите на партията, в Силистра пристигна нейният председател г-н Георги Първанов. В разговор с журналисти и граждани той сподели своите виждания за изборите, за ситуацията в България, своите очаквания за бъдещото развитие, като акцентира както върху неговите икономически измерения, така и върху духовните стойности, които трябва да върнат вярата на хората. "Въпросът за вярата е ключов въпрос – заяви г-н Първанов – Връщането й ще реабилитира политиката и ще възкреси разумния ползотворен диалог между държавниците и хората". Срещата с кандидатите за народни представители от АБВ за 20 МИР доказа, че такъв диалог е възможен. На нея се откроиха приоритетите на партията – в национален и в регионален план. "АБВ огласи преди всички други своята предизборна платформа – припомни г-н Първанов - и по нея вече се водят дебати, има конструктивни предложения, които ще се вземат предвид". Програма, която се обсъжда, надгражда и променя чрез разговори – в това е истинският смисъл на една предизборна кампания, позабравен и поизместен от лозунги и клиширани обещания в последните години. В АБВ имат амбицията да възродят този конструктивен диалог и да кажат точно и ясно какво могат да направят за хората.
В национален план
В няколко пакета са обособени ангажиментите на партията. Първият, политическият, е свързан с реформата на държавното устройство, с президентската република, с мажоритарния вот, със засилване на пряката демокрация. Г-н Първанов акцентира върху необходимостта от промяна на модела на финансиране на партиите със засилване контрола на Сметната палата и силно съкращаване на държавните субсидии.
Икономическите и социалните ангажименти на ПП АБВ са свързани с по-справедлива данъчна система, която включва отпадане на плоския данък и прогресивното облагане. Традиционното предизборно обещание за по-високи доходи г-н Първанов подплати с конкретната идея за минимално почасово заплащане, която се обсъжда в момента.
На регионално ниво
"АБВ преди всички обяви, че демографският проблем застава в центъра на вниманието ни" – припомни г-н Първанов. И уточни, че това е проблем, в който се срещат нерешените въпроси от всички области на обществото. "Предложихме серия от решения, които засягат промени в здравеопазването, така че да стане максимално достъпно, както е по конституция, и което е най-важно, качествено. В нашата програма може да намерите решения, които засягат възрастните хора – с постоянна актуализация на доходите, на пенсиите. Може да намерите и решения, които засягат младите хора и младите семейства. Има доста предложения, които визират преодоляване на проблема с младежката безработица, включително и стимули за първо работно място за онези работодатели, които назначават на работа младежи без опит."
Изключително важен е проблемът за качеството на човешкия потенциал. Георги Първанов открои като първостепенна грижа отношението към образованието. Конкурентноспособността на нацията зависи от обвързването на образованието с икономиката на страната. В момента тази връзка се губи. Образованието работи само за себе си, без връзка с отделния регион. И това най-вече се отнася за крайграничните райони, които обезлюдяват. "Смятам че новото правителство трябва да приеме темата за граничните региони за свой приоритет. В това число – отварянето за инвестиции, отварянето към съседни страни – изключително важно е това за Силистра. Може би трябва да има и специални стимули - и за инвестициите, и за хората, които ще дойдат и ще се посветят на професията си в граничните райони".
Листата за Силистра
"Една от мисиите на АБВ е да дава шанс на младите" – така Георги Първанов обясни младата възраст на водачи на листи. И заяви, че се надява на добър и силен резултат, който да бъде част от убедителното представяне на партията. "Средната възраст на листата за Силистра е 42 години" – каза водачът Ростислав Павлов, който също е на 42 години. "Чудесен отбор, с хъс за работа" – така определят себе си кандидатите на ПП АБВ. От партията подчертаха, че са имали рядката възможност сами да предложат и да подредят кандидатите си. И избират за свой водач наш съгражданин, уважаван от силистренци професионалист, доказал се, години наред работил за просперитета на общината.
"Гледаме на нас като на маратонци в политиката – няма да се изчерпим бързо" – ползва спортната терминология г-н Първанов, за да заяви дългосрочната перспектива, в която ще съдействат за българското възраждане. И в този дълъг маратон ще разчитат на няколко основни послания. Върху някои от тях акцентира г-н Ростислав Павлов, водач на листата в Силистра:
Да се възроди качественото образование
Да се възроди стабилността в България – разбирана не като стабилност на мизерията, както е сега, в това икономическо статукво, а стабилност на развитието.
Да се възроди интересът към производството и инвестициите, тогава ще се подобри жизненото равнище.
Да се възроди духовността и адекватната политика в социалните дейности.
Да се възроди обществото като коректив в бъдещото развитие на страната.
Да се възроди доверието на хората в институциите.

Facebook коментари