Понеделник, 27 Май 2024 г.

Преплуване на река Дунав и "Плуване към спомена" - 2014 година

На 30 август от 10.00 часа ще започне преплуване на река Дунав. На другият ден, последният от август е "Плуване към спомена" проявите са организирани от община Силистра и СНЦ "Дунавски клуб" - Силистра.

В програмата на "Преплуване на река Дунав" са включени различни културни и спортни прояви. "Да бъдем пазачи на нашата река" е кауза, която ще подкрепят присъстващите в подписка. Тя е в рамките на застъпническа кампания за участие на обществеността в политиките за устойчиво управление на крайбрежния участък и за подобряване на достъпа до информация от мониторинга за екологичното състояние на водите на р. Дунав в района на гр. Силистра.

На 31 август от 10.00 часа на бреговата ивица в близост до пристанището на фирма "Поларис 8" ще бъде поредното издание "Плуване към спомена". Проявата има възпоменателен характер в чест на покойните "морски вълци" на Силистра. Сред имената на над 140 души, оставили следа в различни видове водни спортове и със заслуги към рибарството са: Тончо Тончев - основател на морски клуб; Ангел Василев - основател на ветроходния спорт; ПеткоДимитров - първи лодководач от 1947г. кап. Костадин Павлов - първи председател на Дунавски клуб. По традиция в мероприятието участват близки и приятели на семействата, свързани с река Дунав, както и любители на крайречните спортове.

Плуването към спомена е инициатива от началото на 90-те години. То включва направа на гирлянда, която се пуска по реката и дегустация на рибена чорба, дар от местните рибари и от организаторите.

Facebook коментари