Сряда, 17 Април 2024 г.

Областната епизоотична комисия в Силистра предписа мерки срещу болестта "син език" сред преживните домашни и диви животни

В Областна администрация Силистра се проведе заседание на Областната епизоотична комисия (ОблЕК), на което бе обсъдена обстановката в страната във връзка с болестта "син език", разпространяваща се сред преживните дребни и едри, диви и домашни животни (овце, кози, говеда). Тя вече е проявена в област Кърджали още през м. юни и прогнозата е, че от десет дни до месец е възможно да достигне Североизточна България и да обхване всички краища. В момента "син език" има в 8 области на страната, като Шумен е най-близката до област Силистра. Болестта не е опасна за хората и евентуалната им зараза не е повод за мерки, характерни за хуманитарната медицина.
ОблЕК, преминала под ръководството на Джанан Халил, зам. областен управител, предписа комплект мерки, които ще влязат в специална заповед на областния управител, за да бъде изпълнявана от органите на местната власт, стопаните и ветеринарите. Най-важните от тях, които на практика са изпълними, включват провеждане на клинични прегледи с цел бързо установяване на случаи; ограничаване на пашата във времето между 19 часа и 8 ч. на другия ден., когато е летежът на мушиците, разпространяващи заразата; забрана на търговия с преживни животни; дезинфекция на оборите и др. На базата на заповедта спешно ще се проведат заседания и на епизоотичните комисии в седемте общини от областта.
За ограничаване на болестта се създават три зони: защитна – в радиус от 20 км от фермата, където вече тя съществува; предпазна – в радиус от 100 км и наблюдавана – в радиус от 50 км от предпазната. В област Силистра в предпазната зона са населени места в 5 от общините, без Силистра и Кайнарджа, които са в наблюдавана зона.
В исторически план болестта "син език" се появява в България за пръв път през 1999 г. откъм границата с Турция, както е и тази година; после отново я има у нас през 2001 г., този път идвайки откъм Македония и Сърбия, както и през 2006 г., когато преминава без клинична картина. Заболяването не е сред приоритетните в страните от Европейския съюз, поради което за разлика от шапа за "синия език" не се предвиждат обезщетения. Като държава България, подобно на другите страни членки ще се справя с болестта с държавен ресурс.

Областен пресцентър

Facebook коментари