Петък, 19 Април 2024 г.

Жителите на Силистра си искат "Дунав мост 3"

Жителите на Силистра настояват "Дунав мост 3" да свърже родния им град с румънския Кълъраш. Те обаче са силно обезпокоени от слуховете, че съоръжението може да бъде построено на друго място.

Камъка, който предизвика неочакваните вълни на тревожност в крайдунавския град, хвърли румънското Министерството на регионалното развитие и публичната администрация

Ведомството предизвика срещи на румънска и българска територия с общ дебат на тема между кои градове да бъде изграден третият мост между двете страни – между Силистра-Кълъраш, Никопол-Турну Мъгуреле, Оряхово-Бекет или Русе-Гюргево.

Всъщност жителите на града с 1900-годишна история не отричат правото и на другите дунавски селища да искат съоръжението да е на тяхна територия. Но смятат, че вече е направено достатъчно много от специалистите и институциите в тяхна полза. Освен че има вече изградена инфраструктура заради ферибота, през годините е изследван пътникопотокът, взети са становища на транспортното министерство и на Института за изследване на пътищата. През 2013 г., в присъствието на президента Росен Плевнелиев и комисар от Европейската комисия бе подписано споразумение между кметските власти на Силистра и Кълъраш.

Убеждението на силистренци е, че ако мостът не се построи тука, регионът остава обречен на маргинализиране за десетилетия напред. Затова строежът бе подкрепен със специално решение на Консултативния съвет при областния управител, със становища на над 20 обществени организации и граждански подписки. Местните хора напомнят, че мостът фигурира в Дунавската стратегия като модернизация на инфраструктурата по Трансевропейски транспортен коридор №7, включен е в регионалния план на Северен централен район 2014-20120 година и би бил част от Черноморския магистрален пръстен. И казват образно, че е време държавата да "удари с юмрук по масата".

Източник: news7.bg

Facebook коментари