Неделя, 27 Септември 2020 г.

Вместо един, ще имаме два театъра

Силистра отново е уникален случай. Това стана ясно, след като Министерството на културата публикува в четвъртък визията си за реформа в сценичните изкуства, ден след като министър Вежди Рашидов я представи на заседание на Министерския съвет. Рашидов обяви, че ще прави реформа в театрите още при встъпването си в длъжност, а реалните усилия в тази посока започнаха преди няколко месеца. Лайтмотивът на реформата, който бе прегърнат и от премиера Бойко Борисов, бе, че "не може всяко село да е с опера и театър", както и че културните институти с интересна програма и постановки, които реализират добри приходи от продажбата на билети, трябва да запазват парите за себе си. Предлаганите от екипа на Вежди Рашидов промени отчасти отговарят на поставените цели, но в частта с преобразуването и сливането на едни театри в други остават въпросителни, а на места прозира и "разчистване на сметки".
Предлаганите промени предвиждат промени във финансирането на културните институти. Директорите на театри, опери и филхармонии ще имат по-голяма автономия, като ще имат свободата самостоятелно да се разпореждат със средствата на културния институт, който оглавяват. Те ще могат да определят сами числеността на персонала и индивидуалните възнаграждения на служителите и работниците, да възлагат ремонти.
Театрите и другите културни институти ще работят с делегирани гъвкави бюджети и ще получават и средства за реализиране на творчески програми и проекти, финансирани от министерството на конкурсен принцип.
Единственият театър, от който ще бъдат създадени два нови театър е този в Силистра. Драматично-кукления театър "Сава Доброплодни" - Силистра ще бъде разделен на Куклен театър - Силистра и Драматичен театър - Силистра.

Facebook коментари