Сряда, 29 Ноември 2023 г.

Стефан Господинов: Прогнозирам тотална разруха в администрацията

"Неистините на управляващите не спират. Депутатът от БСП Антон Кутев обяви, че нямало тежък политически дисбаланс в назначенията на БСП и ДПС в администрацията в Силистра. В същото време от 16 най-важни подразделения на държавни административни звена с политически натиск са сменени 14 директори. От тях седем са назначения на ДПС. И за първи път областен управител на област Силистра е член на ДПС. И припомням, че срещу господин Насуф все още се води досъдебно производство и той продължава да няма достъп до класифицирана информация, какъвто е необходим, за да изпълнява функциите си на областен управител. Голяма част от тези директори са приели под политически натиск да освободят длъжностите си или да бъдат назначени на по-ниски такива" – това заяви народният представител от ПП ГЕРБ Стефан Господинов на пресконференция. На журналистически въпрос за назначенията, правени по време на управлението на ГЕРБ, Господинов подчерта, че ПП ГЕРБ винаги е търсила най-добрите експерти. "Примери за това са НАП, ДФ "Земеделие". Сега тези назначения са политически. Ние организирахме конкурси, когато имаше изпълняващи длъжността директори за по 7-8 години. Прогнозирам тотална разруха в администрацията, поради липсата на експертност", заяви депутатът.

Той коментира още срещата на управляващите с медиите в София. "Това беше неофициалният старт на кампанията за евроизборите. Част от тази кампания са и т.нар. "Великденски бонуси" за пенсионерите. Това е редовният номер на БСП. Раздават по малко пари на много хора, но най-много за техния електорат. За мен са подигравка както 20-те лева "бонус", така и "актуализацията" на пенсиите от юли – с 4 лева", каза Господинов. Той коментира и промяната на модела за субсидиите в земеделието. "Тук, в нашия регион ще се раздадат средства на електората на ДПС. Всичко това ще предизвика хаос в системата. Всички тези плащания са изпитан модел, който ще бъде платен от народа. А след тяхното управление?", риторично попита Господинов.

Народният представител добави коментар и за практическия фалит на Националната електрическа компания. "Още през миналата година имаше предупреждения за опасността за НЕК – че няма да има пари да обслужва плащанията си към производителите на електроенергия. Вместо да отчетат тази опасност, управляващите популистки намалиха цените на електроенергията. И сега заплашват ЕРП-тата, но – забележете – не всички. Защо няма проблеми за ЧЕЗ? Нека да ви припомня, че Антон Кутев е бил в борда на директорите на ЧЕЗ", каза силистренският депутат.

В коментар относно смяната в ръководството на Сметната палата Господинов подчерта тревогата си от репресии към кметове от ГЕРБ. "Очаквам предизборни проверки и медиен шум", допълни той.
На въпрос относно предстоящите избори за Европейски парламент Стефан Господинов подчерта, че очаква ГЕРБ да бъде първа политическа сила. "Истинската индикация за предсрочни парламентарни избори обаче ще бъде референдумът. Управляващите се страхуват от народния глас. Защо искат да отпадне от референдума въпросът за електронното управление? Защото всичките тези гласоподаватели от Испания, от Великобритания, Германия, за които в момента е труден достъпът до гласуване, са онези, които биха направили коалицията между ДПС и БСП невъзможна". Депутатът представи пред медиите номинациите на област Силистра за кандидати за евродепутати от листата на ГЕРБ. Това са Преслав Борисов, Мария Габриел и Моника Панайотова – настоящи евродепутати, както и Емил Радев – народен представител от гр. Варна.

Относно приоритетното държавно финансиране на общини с кметове от БСП и ДПС коментар направи и д-р Мария Стойчева, общински ръководител на ГЕРБ-Силистра и общински съветник. Тя подчерта, че парите, предвидени сега за селата Брадвари и Йорданово, е можело да бъдат по-справедливо разпределени. "Защо не се предвидиха пари за канала в Иширково? Хората там непрекъснато се оплакват от наводнения", каза д-р Стойчева. Според депутата Господинов този половин милиард лева е можело да бъде предвиден за доплащания по европейски проекти. "И това щеше да донесе 2.5 млрд. лева инвестиции. Това е наказателна акция. ГЕРБ подкрепяше всички успешни кметове, независимо от партийната им принадлежност", припомни отново Стефан Господинов.

Facebook коментари