Сряда, 29 Ноември 2023 г.

Патронен празник на ПГМТ "Владимир Комаров"

На 14.03.2014 година честваме 51 години от създаването на ПГМТ "Владимир Комаров".
Тържеството уважиха г-жа Вяра Емилова- зам. областен управител,д-р Л.Попова-директор Дирекция "Хуманитарни дейности" в Общинска администрация - Силистра, г-жа Габриела Миткова – началник на РИО към МОН ,управители на партньорски фирми, бивши директори и учители. Учениците и гостите бяха поздравени от директора на гимназията инж. Петранка Георгиева.Традиционно положихме в знак на признателност венец пред паметника на Владимир Комаров в двора на училището.

Наградени бяха ученици, заели призови места на олимпиади и състезания. Награди получиха и победителите в литературния конкурс "Имам бъдеще" и фотоконкурса "Обективът на времето". И тази година наградите се осигуриха от Училищното настоятелство.

В 10.30ч актовата зала на училището се препълни, защото едва бе в състояние да побере всички желаещи да присъстват на състезанието "Моята професия" , където техните съученици доказваха наученото в часовете по теория и практика на специалността.
След това емоциите се прехвърлиха във физкултурния салон, където в оспорвани двубои се проведоха финалите по футбол за купата на гимназията.
Кулминацията беше гейминг турнира "League of Legends", който се провежда за първи път в града и нашето училище.
Седмицата, посветена на патрона на училището, се превърна в един от най-вълнуващите моменти от училищния живот.

Ето малко информация за изявите:

Литературно-творчески конкурс :
През далечната 2005 година се слага началото на конкурс за ученическо литературно творчество,. Тази година темата е : "Имам бъдеще". Литературният конкурс се провежда в чест на патронния празник на ПГМТ "Владимир Комаров" и предизвиква интерес у хуманитарния тип ученици.Това е един от духовните празници на гимназията, който обаче е предшестван от много предварителна работа – събиране на ученическите творби, отсяване. Обикновено има два раздела – поезия и проза, но учениците могат да участват и с литературна критика върху тези творби. В настоящият конкурс взеха участие 43 деца от цялата област. През последните години творбите на децата и тинейджърите, взели участие в конкурса, са най-вече от междинните жанрове – импресии, есета, лирическа проза.И като че ли интересът към подобен тип занимания все повече намалява, но този конкурс остава една възможност за хората, които обичат словото, да се съберат и да намерят общ език, защото целта не е да се търси масовост, а да се стимулират онези, за които литературата наистина е начин за общуване!
Победителите в двете възрастови групи са:
Веселин Панев Василев - Стихотворение – Първо място ПГМТ, 9 а клас Силистра
Елисавета Георгиева Камарашева – Стихотворени – Второ място ПГМТ, 12в клас Силистра
Ивелин Георгиев Негрянов – Стихотворение – Трето място, СОУ "Хр. Ботев", 9а клас Тутракан
Красимир Великов – Стихотворение – Второ място, ОУ "Кирил и Методий", 7а клас Силистра
Румина Руменова Рачева – Стихотворение – трето място, ОУ "Кирил и Методий", 7б клас Силистра
Шерин Ремзи Назми – Есе – Първо място, ОУ "Христо Смирненски", 9 клас Дулово
Росина Илиева Георгиева – Есе – Второ място, ПМГ "Климент Охридски",9а клас Силистра
Ивелин Георгиев Негрянов – Есе – Трето място, СОУ "Христо Ботев", 9 клас Тутракан
Есра Вахид Самимхмед - Есе – Първо място, ОУ "Хр. Смирненски", 7 клас Дулово
Еда Алпер Тепикова – Есе – Второ място, ОУ "Христо Смирненски", 6 клас Дулово
Валентин Василев Киров – Есе – Трето място, ПГМТ, 8 а клас Силистра

Фотоконкурс: "Обективът на времето"
За поредна година интересът към този конкурс е голям, но за първи път има и награда на публиката. Всички приятели на гимназията във фейсбук имаха възможност да гласуват за снимката,която са харесали. След оспорвана борба само с 1 глас преднина приза в тази категория грабна Ивайло Йорданов за снимката " Крепостта Овеч край Провадия".
А ето и победителите:
Иван Красимиров Александров - 11а - " Водна лилия"
Емилиян Борисов Маринов - 12в - "Една българска роза"
Любослав Красимиров Лечев - 9б - "Калейдоскоп"

Състезание: "Моята професия"
Този формат също е с традиции в нашето училище. Отборите доказват знания и умения по професиите, за които се обучават. В няколко кръга учениците решават тестове, казуси, отговарят на въпроси на противниковия отбор.Бяха проведени подборни състезания, за да се излъчат финалистите. Победители тази година е отборът на 11 а клас, специалност "Компютърна техника и технологии".

Турнир по футбол за купата на ПГМТ "Владимир Комаров"
В последните няколко седмици спортните страсти се нажежиха. Проведе се вътрешноучилищният турнир по футбол. След оспорвана борба на финала достигнаха отборите на 9а и 9в и на 11а и 11в в двете възрастови групи. При изиграните днес мачове резултатите са:
В първа възрастова група победител е отбора на 9а клас, а при големите – отборът на 11в клас.

Теглене на въже
Теглене на въже е спорт, който директно изправя два отбора един срещу друг, в изпитание на тяхната сила.
След усилени тренировки преди турнира и правилна тактика, отборът на 11в клас се класира на първо място и заслужено спечели овациите на публиката.

Електронни спортове
Голямото гейминг събитие тази година е турнира "League of Legends" , който е най-популярната електронна игра в света в момента.
За първи път в нашата гимназия се провежда подобно състезание. Желаещите бяха много, имаше и недоволни,че не са могли да се включат в отборите. Самото състезание се проведе в два етапа: предварително се състезаваха отбори по 5 човека от 9, 10, 11 и 12 класове. Така се излъчиха двата отбора за финала – 9б и сборен отбор на 11 и 12 клас. Победител е отбора на учениците от 11 и 12 клас.
По желание на учениците имаме идея тези турнири да станат ежемесечни, като се включват други компютърни игри.

Facebook коментари