Понеделник, 02 Октомври 2023 г.

Силистра е сред градовете с най-малко доктори

Половината ни лекари работят в 6 града.
Силистра, Разград и Смолян са с най-малко доктори.

Само в 6 града работят половината от българските лекари - предимно в най-големите ни населени места. От 28 643 практикуващи през 2012 г. в София са съсредоточени 5833 доктори, в Пловдив - 3126, във Варна - 2139, в Стара Загора - 1398, в Плевен - 1326, в Бургас - 1179. Неравностойната картина сочат данните на Националния статистически институт.

Най-малко са медиците в Силистра - само 314, и в Разград - 316. По малко лекари в антикласацията на трето място се нарежда Смолян, където има 335 медици.

Има и градове, в които няма нито един лекар от определена специалност. Уролози липсват във Видин и пациентите пътуват най-близо до съседната област - в Монтата. В Смолян пък на разположение има един единствен пулмолог за белодробноболните. В Ловеч разчитат на един дерматолог, а пак във Видин - на един лекар по инфекциите.

С едва четирима ортопеди разполага болницата в Силистра. Толкова са и кардиолозите в Перник. В Търговище недостигат специалистите по уши, нос, гърло, по вътрешни болести и кардиолози. Най-малко са невролозите в Ямбол и Видин, в Габрово има глад за хирурзи.

Източник: vsekiden.com

Facebook коментари