Четвъртък, 13 Август 2020 г.

Полицията и пожарната с превантивни мерки във връзка с Коледните и Новогодишните празници

Бъдете внимателни, за да се насладите на празниците!


Допълнителни организационни и превантивни мерки разпореди ръководството на ОДМВР-Силистра във връзка с осигуряването на добър обществен ред по време на предстоящите Коледни и Новогодишни празници. На срещи с представители на общинските администрации са обсъдени конкретни действия за гарантиране на безопасността по време организираните масови прояви и тържества, както и съвместни проверки на питейните и увеселителни заведения.
Създадена е организация за засилено полицейско присъствие в градовете, основно в централните части, с цел предотвратяване на джебчийски кражби и нарушения на обществения ред. Планирани са проверки в магазинната мрежа за продажба на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения, в нестандартни опаковки или без упътване и сертификат за качество. Четири обекта в Силистра и един в Дулово притежават разрешителни за търговия с този вид изделия.
Мерки за безопасност са предприети и по отношение на движението по пътищата при очаквания интензивен пътникопоток през празничните дни. Полицейските служители ще следят строго за неправоспособни и употребили алкохол водачи, както и за технически неизправни моторни превозни средства.
От своя страна, служители на пожарната извършиха проверки в 30-те обекта в областта, където ще се провеждат празненства. Проконтролирани са организацията за пожарната безопасност, евакуационните изходи, състоянието на уредите за пожарогасене и системите за гасене и известяване при пожар. Издадени са разпореждания на 5 обекта за подмяна на евакуационното осветление. С персонала на заведенията е проведен инструктаж относно спазването на противопожарните изисквания.

Бъдете внимателни, за да се насладите на празниците! Припомняме няколко основни правила за Вашата безопасност:

Пазете се от кражби!
Празничните базари на открито са предпочитано място за действие на джебчиите. Затова при пазаруване дръжте чантата си затворена и притисната плътно до тялото. Не носете портфейла си и големи суми пари във външните джобове на дрехите си. Винаги бъдете с повишено внимание на многолюдни места, особено ако усетите, че някой безпричинно се блъска във вас.
Ако отсъствате от дома си по време на празниците, проверете заключващите устройства на вратите, укрепете прозорците на по-ниските етажи. Не оставяйте големи парични суми и ценности в жилището. Уведомете за отсъствието си приятел или съсед, на когото имате доверие.

Пиротехническите изделия могат да бъдат опасни, особено в ръцете на деца!
Неправилното боравене с пиратки може да доведе до сериозни наранявания на тези, които ги употребяват и на околните. Най-опасни са самоделните фойерверки и тези, които нямат инструкция за ползване на български език.
Имайте предвид, че употребата им е забранена в превозни средства, в закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, в районите на болници, детски градини, църкви и други места, където са събрани много хора.

Не подценявайте противопожарните изисквания!
Масовото използване на бенгалски огън, конфети, фойерверки, свещички и други подобни изделия по време на Коледните и Новогодишни празници повишава пожарната опасност. Особено рискова става тяхната употреба в близост до коледната елха, която лесно може да се запали и да изгори. Бързо могат да се запалят и различните видове гирлянди и други украси.
Подобни изделия не бива да се оставят в ръцете на деца, особено без родителски надзор.

Шофирайте внимателно!
Изберете подходящо време за придвижване на дълги разстояния. По този начин ще избегнете върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието. Преди да планирате пътуванията, се осведомете непременно за прогнозата за времето, пътната обстановка и очакваните усложнения.
Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени, ако нямате достатъчен опит при шофиране при зимни условия и ако автомобилът Ви не е подготвен и напълно оборудван. Не се поддавайте на настояванията на Вашите близки и приятели да потеглите, за да не изпуснете гостуването и трапезата.
Преди да потеглите, прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, отоплението на купето, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на предното стъкло с незамръзваща течност. Осигурете си резервни крушки за евентуална подмяна. Не потегляйте с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
Зад волана по дългия маршрут трябва да е възможно най-опитният водач от семейството (компанията). Не си определяйте и не договаряйте предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.
При шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. рязкото използване на спирачките е крайно опасно и може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила.
При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща по-голяма дистанция. При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не изпреварвайте рисково.
Преди пътувания с автомобила предварително определете надежден водач от компанията, който ще ви вози и със сигурност ще остане трезвен през цялото време до завръщането. След употреба на алкохол, като собственик на автомобила, лесно можете да направите опасен компромис и да предоставите управлението на автомобила на неправоспособен или на пийнал водач като Вас. Ако водачът, който Ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, не се притеснявайте да му направите забележка и коригирате поведението му, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и Вие.
Ако след празничната вечер вземете решение Вие да управлявате автомобила, не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване.
В населено място и близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат пешеходци в тъмни дрехи, несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства. При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на телефон 112 за взимане на допълнителни мерки.
Поставяйте непременно предпазните колани преди всяко пътуване и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Ако превозвате деца, законът Ви задължава да използвате обезопасителни системи (столчета, седалки). Не забравяйте, че преобладаваща част от загиналите и ранени при катастрофи деца и юноши са децата-пътници в автомобилите.
Информацията е предоставена от ОДМВР – Силистра.

Facebook коментари