Понеделник, 22 Юли 2024 г.

Росен Плевнелиев: СИЛИСТРА НЯМА ДА БЪДЕ ПОВЕЧЕ В КРАЯ НА БЪЛГАРИЯ

"Знам как Силистра ще се промени след изграждането на моста Силистра –Кълъраш и съм убеден в реализацията на този проект" Това заяви пред журналисти в Силистра президентът Росен Плевнелиев , който тази сутрин откри с близо едночасова реч , провеждащата се международна конференция Общите приоритети на България и Румъния 2014-2020 г.-общи измерения и хоризонти.
Плевнелиев подчерта , че Силистра ще заеме подобаващото и място в Дунавския регион, с реализацията на този проект , но пътят минава единствено през общите действия и доброто сътрудничество с правителството и местните власти на съседна Румъния.

"Силистра и дунавските региони са ми много на сърце . Казвам го като човек и като президент. Познавам вашите проблеми и знам как Силистра ще се промени , когато се изгради моста.Знам какъв е потенциалът , но той единствено може да бъде развит с помощта на нашите румънски приятели. Защото само тогава Силистра ще бъде не на края на България , а в средата на региона . Ще бъде не накрая на Дунав , а по средата на най-важния европейски коридор."
Президентът изрази своята лична подкрепа за а реализацията на мащабния проект, напомняйки , че тази реализация е възможно и с активната политическа подкрепа:
"Толкова съм убеден в това което направихме днес а и по-рано и категорично се ангажирам с подкрепа. Защото без политическо усилие няма да стане. Намираме се в много важен моменти затова трябва да запретнем ръкави и да вършим работа за хората"
От високата трибуна на международния форум НП от ГЕРБ Стефан Господинов , призова правителствата и местните власти към реални действия, припомняйки , че Дунав мост 3 е водещ приоритет за Силистра заложен в Дунавската стратегия. "Новият програмен период 2014-2020 открива широк хоризонт за реализацията на подобни важни проекти целящи преодоляването на изостаналостта на регионите в България и Румъния в сравнение останалите в ЕС" подчерта в изказването си Господинов .
След официалната част на международния форум , в който участие взеха дипломати , представители на Европейската комисия , политици и местни власти от България и Румъния, кметовете на Силистра и Кълъраш –д-р Юлиян Найденов и Даниел Драгулин които бяха и символични домакини на форума , подписаха официално споразумение за

Facebook коментари