Събота, 13 Юли 2024 г.

3 българки, завършили фармация в Украйна, кандидатстват за регионалната колегия в Силистра

информация bTV
Българи, завършили фармация в Украйна, заливат дунавските градове. Родните фармацевти обаче не ги допускат в регионалните колегии и така те не могат да практикуват. Рада Домусчиева потърси отговор на въпроса коя от двете страни има право:

Десетки българи взимат дипломи за магистър фармацевти от украински и молдовски учебни заведения. Най-много те са в Русе, Разград, Тутракан. В Силистра в момента за членове на регионалната колегия кандидатстват три дами - учили в Запорожкия и в Харковския университети.

"Тази година завърших със степен магистър фармацевт. МЗ ми признава дипломата, подадох си документите тук в Ганка Кръстева, за област Силистра...и получих...тя ми казва, че трябва да се изпратят документите в София да се види дали дипломата е фалшива или не. Г-жа Кръстева не им отказва, но ме отпраща и не ме вписва", обясни Елена Попова.

- Колко години сте учили?
- Пет години и половина, задочно
- Колко пъти сте ходили?

Председателката на колегията чака кандидатките да представят копия от паспортите си, с които да докажат, че наистина са ходили в Украйна пет поредни години, за да следват там. Никой обаче не се яви.

"Силистра е малък град, всички знаем, че тези колеги са работили през цялото време в аптеките, в България задочно обучение няма и затова всички от колегите са притеснени от факта, че не мога да ходят два пъти в годината за по 14 дни за семестър, да вземат дипломи, които в България се добиват за 10 месеца обучение", заяви Ганка Кръстева, председател на колегията на БФС във Силистра.

Ако трите кандидатки не бъдат вписани в колегията, няма да могат да работят като магистър - фармацевти, да изпълняват рецепти на Здравната каса, нито да имат договори с дистрибутори или производители.

Facebook коментари