Понеделник, 22 Юли 2024 г.

Стефан Господинов: На този ден трябва да си спомним и да прогледнем, че българските цели са били постигани тогава, когато България е била водена от истински държавници

Скъпи силистренци,

На 22 септември, през 1908 г. при изключително тържествена обстановка в историческата църква "Св. Четиридесет мъченици" на старопрестолния Царевец с Манифест към българския народ, подписан от Фердинанд, е обявена независимостта на България.
Този исторически момент белязва краят на продължителния период на борба на нашия народ за самостоятелно държавно съществуване. Както Съединението, Независимостта е един смел акт на българите, с който те доказват на Европа, че са достойни за държавност. Доказват, че националното им самоопределяне не е едностранчиво, че могат да организират държава и да просперират в нея.
На този ден трябва да си спомним и да прогледнем, че българските цели са били постигани тогава, когато България е била водена от истински държавници, които милеят за нейното бъдеще. Днес трябва и да бъдем горди с това, че сме българи, че сме заедно на тази територия, под това знаме, обединени от националност, език и култура.
Нека в този ден на преклонение пред всички, които са дали живота, знанието и времето си на българската кауза, бъде ден на равносметка за съвременниците. Защото само заедно можем да се борим за едно по-добро бъдеще на Родината!

Честит празник!

Стефан Господинов, Народен представител в 42-то Народно събрание

Facebook коментари