Вторник, 21 Март 2023 г.

Ротарианците се ротираха. Отчетоха 10 000 лева благотворителност за последната година

В началото на седмицата в Силистра стана факт ротацията в ръководството на Сдружението с нестопанска цел "Ротари клуб - Силистра". Досегашният президент Велико Великов (собственик на печатница "ТИБО") сдаде поста на приемника на поста Атанас Великов (агроном и ръководител на СД "Фаворит" - Айдемир). Той е президент за ротарианската 2010/2011 година, която по традииця започна на 1 юли. РК – Силистра е създаден през 2001 г. и сред 86-те клуба в страната, обединени в Дистрикт 2482 – Ротари – България, част от най-голямата в света хуманитарна организация "Ротари Интернешинъл", представена в 168 страни по света, навършила 106 години от създаването си в Чикаго от адвоката Пол Харис.
В тържеството, проведено в комплекс "Дръстър", участваха 70 ротарианци, семействата и приятелите им от силистренския клуб, както и от "Ротари клуб – Тутракан", от "Ротари клуб – Кълъраш" и от "Интеракт – Силистра". На поканата за участие се отзоваха представители на община Силистра, членове на Групата съветници от БСП, директорката на регионалната библиотека Лидия Димитрова и ръководителката на компанията ING за региона Виолета Иванова. Група инвеститори от Италия, гости на общината, заедно с кмета Иво Андонов, също се включиха в тържеството, за да станат част от него.
В поздравителната програма се изявиха изпълнители от Дома за деца "Димчо Дебелянов", от хип-хоп състав "Кецките", които са едни от многобройните адресати на благотворителната дейност на РК – Силистра, както и изпълнителката на съвременни песни Даниела Георгиева. Специално и оригинално бе участието на актрисата Мира Бонжева, с творчески псевдоним Амар ("най-бялото бяло"), която за пръв път представи пред публика свои творби в сферата на...изобразителното изкуство. Картините й бяха аранжирани в композиция на красиви килими от агнешка кожа, производство на силистренката Лиляна Иванова, обявени като "естествени неща за естествени хора". В изложбата им се вписаха букети от айдемирско жито и слънчогледи, подарък от семейството на Атанас Великов и от неговия екип. Миналата година РК – Силистра спонсорира ученическия театър, на който Мира бе ръководител и сегашното й участие бе връщане на жеста, спасил премиерата на пиесата "Албена", впоследствие обрала наградите на национален конкурс в Русе.
Какво отчетоха ротарианците за едногодишната си работа през изминалата ротарианска година? Нов заряд е даден на отношенията си с приятелите от Зона 13 – клубовете по поречието на река Дунав, както и на деловите и празничните връзки с "Ротари клуб – Кълъраш", с които през м. април т.г. бе засадена в нашия град "ротарианска гора". Проведен бе и първия "Ротариански пикник" в село Ветрен с представители на ротари клубовете от Свищов, Русе и Тутракан.
Над 10 000 лева е размерът на ротарианската благотворителност през послединте 12 месеца. Ротарианците за 10-ти път подариха "един празничен ден" на децата от дома за деца "Димчо Дебелянов", към която инициатива винаги са били съпричастни община Силистра и Националният дарителски фонд "13 века България", а вече и фирма "Поларис -8".
По предложение кмет на общината Иво Андонов, паст-президент на клуба, бяха дарени две компютърни конфигурации за обучение на читатели на Регионалната библиотека "Партений Павлович". Вероятно ротарианците ще участват и в реализацията на честването "140 години на библиотечното, читалищното и театралното дело в Силистренския край", предвидено за 6 октомври т.г.. За втори път с ротарианска се обогатява материалната база на най-голямото библиотечно звено в региона.
Съпричастност бе демонстрирана в материален смисъл и към юбилеите "100 години Земеделска гимназия "Добруджа" и 20 години Езикова гимназия "Пейо Яворов".
За пръв път с общи усилия, заедно с "Лайънс клуб – Силистра", стана възможно обитателите на двата дома за стари хора в Силистра да получат нови социални придобивки - климатици и телевизори. Оборудвана бе и една класна стая в Градското помощно училище в Силистра. Двете дарения са резултат от съвместен коледен благотворителен бал в края на 2009 г. Отделно ротарианците от Силистра уважиха на два пъти с определени суми инициативите на приятелите си от "Лайънс клуб – Силистра" и "Ротари клуб – Тутракан" при участие на техни представителичаствахме в благотворителните им мероприятия. Адресат през ротарианската година са още танцова група "Кецките", както и СК по стрелба с лък "Динамикс". Те се отблагодаряват за доверието им с многобройни медали в различни състезания. Подобно на Дом "Димчо Дебелянов", чиито възпитаници наскоро завоюваха 19 медала в различни състезания по музика , танци и спорт, проведени в курорта "Албена" в съперничество с други 8 социални дома от страната.
За пръв път в своята близо 10-годишна история "Ротари клуб – Силистра" внесе 1 000 щатски долара във фонда за борба срещу полиомиелита, благодарение на която вноска стана възможно номинирането и реализирането на наградата "Пол Харис Фелоу" на Веселин Андреев, пръв президент на клуба.
На 20 юли т.г. в Силистра гостува дистрикт-гуверньорът Красимир Ганчев, за да представи пред местните ротарианци своите намерения в рамките на настоящата ротарианска година, чийто девиз е "Укрепваме общности – сближаваме континенти". Бордът на директорите на "Ротари клуб – Силистра", начело с президента Атанас Великов, ще предложи своите практически намерения за периода "юли 2010 – юли 2011 г.". За реализирането им ще отидат и близо 3 000 лева, събрани на юлското тържество от томбола и търгове. Наддаване имаше за златен медал от първенството по баскетбол за юноши до 14 г., подарен от президента на БК "Доростол" Пенчо Ковачев, елект – президент на клуба, както и за икона на Св. Димитър, патрон на силистренските ротарианци, закупена от ротарианеца Стефан Чайков. За "мускатов елексир от Айдемир" сериозна лепта даде и ротарианецът Мариан Драган от "Ротари клуб – Кълъраш".
Йордан Георгиев, секретар на РК - Силистра

Facebook коментари