Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

Трансграничен път за милиони евро между България и Румъния повече от година е неизползваем

Новоизградената 17-километрова пътна артерия между граничните общини Кайнарджа и Липница е потънала в бурени, а местните хора вече са изгубили надежда, че някога ще могат да се ползват от предимствата й.

Пътят за никъде – така наричат добруджанци новоизграденото съоръжение. Вместо да свързва хората от двете страни, пътят свършва до клони, поставени вместо гранична бариера.
Йордан Йорданов – с. Кайнарджа: "Досега имаме само един асфалт до границата, за да можем да ходим по нов асфалт, да си гледаме нивите по-хубаво."
Европейската инвестиция за над 6 милиона евро е трябвало да осигури не само пряк достъп между двете страни, но и да съживи контактите край границата чрез свободното преминаване на хората.
Любен Сивев – кмет на община Кайнарджа: " Проблемът е, че трябва да се изгради и КГПП, което на територията на Румъния трябва да бъде изградено и ние очакваме това изграждане, за това пътят не е действащ."
Споразумението за строителство на граничен пункт между двете правителства от есента на миналата година си остава само на хартия. Има и друг проблем - от българска страна пътят е двулентов, докато в румънския участък е с 4 платна. Това създава реален риск за шофьорите, влизащи на наша територия.
Христина Донева – координатор на проекта от българска страна: "Ние все още нямаме нито направен ПУП от българска страна, нито техническо решение за това как ще стане свързването на двата пътя."
Решението на ресорните министерства са чака вече трета година, откакто е подписан договорът за усвояването на европейските пари по трансграничния проект.

Facebook коментари