Сряда, 15 Юли 2020 г.

Държавата, все пак ще ни помогне! Отпуска 100 000 лева за пръскане срещу комари в област Силистра

Информация БНР
Близо 100 000 лева са необходими на общините от област Силистра, които имат излаз на река Дунав, за пръскане срещу комари. Стана ясно, че държавата ще подпомогне финансово борбата срещу комарите със средства от резерва за непредвидени и неотложни разходи за предотвратяване и овладяване последиците от бедствия, предаде БНР.

42 хил. лв. са необходими на община Силистра за пръскане срещу комари. За община Тутракан сумата е 38 хил. лв., общините Главиница и Ситово, харчат по около 15 хил. лв. за борба с насекомите. Според указание, получено в областната администрация в Силистра, местните власти трябва сами да осигурят средствата и да извършат дейностите, след което да кандидатстват за възстановяването им от фонда за неотложни разходи.

В община Силистра вече е планирано третиране на площите, но дъждовете и пълноводието на река Дунав отложиха пръскането. Според специалистите, за да има ефект, третирането срещу комари трябва да се извърши, когато реката се прибере в коритото си и заблатените в момента места по течението изсъхнат.

Междувременно, само с 1 см се е повишило нивото на Дунав при Силистра през изминалата нощ и в момента е 800 см. От утре се очаква спад с 18 см. Снощи екипи на ГЗ са отводнявали мазета в студентското общежитие по ул. "Богдан войвода".

Подпочвените води в помещенията са достигнали половин метър. Предотвратена е авария на парната инсталация на сградата. Заради високото ниво на Дунав са наводнени и мазетата на няколко жилищни блока в крайбрежния квартал на Силистра.

Facebook коментари