Събота, 17 Април 2021 г.

Най-накрая спря! Само 1 см повишение, ударихме максимума от 8 метра. Идва наводнение от комари

За последното денонощие при Силистра е регистрирано леко повишение с 1 см на нивото на Дунав. Обстановката в горните участъци на реката като цяло е спокойна. С лек спад по цялата продължителност на българският участък на Дунав.
Оттеглянето на високите води на река Дунав ще доведе до създаване на условия за развитие на голямо количество комари.След оттеглянето на водите се образуват много временни водоеми и локви, в които има идеални условия за развитие на насекомите.
Ако за много от населените места в страната проблемът с комарите зависи от влажността на въздуха, за крайдунавските райони той е постоянен и всесезонен. За да бъде ефективна борбата с насекомите са необходими няколко масови третирания с препарати в рамките на годината, извършени съвместно с общините на румънския бряг на реката. Това затруднява дунавските общини, както от финансова, така и от организационна гледна точка.
Управителите на областите по брега на река Дунав ще участват днес в работно съвещание по проблема, което ще се състои в Плевен. На него ще бъде взето решение за общо кандидатстване за централизирано предоставяне на средства от междуведомствената комисия за борба с бедствията и авариите за обработка за бреговете на реката в българския участък.

Facebook коментари