Събота, 13 Юли 2024 г.

На 239-та годишнина от Кючуккайнарджанския мирен договор е посветен подготвяният в село Кайнарджа национален фестивал за народни хора

На двеста трийсет и деветата годишнина от подписването на Кючуккайнарджанския мирен договор между Русия и Турция след Първата Екатеринина война е посветен подготвяният за 21 юли в силистренското село Кайнарджа Втори национален фестивал за народни хора.
Проявата се организира от народно читалище "Отец Пасий - 1942" в Кайнарджа.
Първото издание бе организирано миналата година в Силистра от местното читалище "Св. Св. Кирил и Методий - 1966".
Във фестивала, който няма конкурсен характер, могат да участват любителски групи, изучаващи български народни хора. Изпълненията трябва да са в рамките на 15 минути и да представят образци на танцовия фолклор от различни български етнографски области.
Село Кайнарджа се намира югоизточно от Силистра. Най-ранните писмени сведения за селото са от турски документ от 1583 година.
Два века по-късно, през 1774 година, името на Кайнарджа влиза и европейската история - на 10 /21 юли 1774 година е подписан Кючукайнарджанският мирен договор между Русия и Турция, който дава право на Русия да покровителства християнското население на Балканския полуостров.
За това събитие сега напомнят каменна чешма и паметник на Екатерина Велика.

Facebook коментари