Четвъртък, 07 Декември 2023 г.

Нова специалност "Български език и румънски език" въвежда филиалът в Силистра на Русенския университет

Нова специалност "Български език и румънски език" въвежда като редовно обучение филиалът в Силистра на Русенския университет, съобщиха от филиала.
Включена е в специалността "Български език и чужд език", акредитирана от Националната агенция за оценяване и акредитация с най-високата оценка много добра за срок от шест години. Според Закона за висшето образование обучението се осъществява от хабилитирани преподаватели. Има възможност чрез програма "Сократ / Еразъм" студентите да се обучават един семестър в друга страна от Европейския съюз. Завършилите могат да продължат обучението си за придобиване на магистърска степен. Работещите студенти и студентките-майки посещават учебните занятия при облекчен режим.
Студентите получават професионална квалификация учител и образователно-квалификационна степен бакалавър.
За учебната 2013 - 2014 година Русенският университет въвежда и единен приемен изпит във вид на тест от две части - обща част по български език и езикова култура и специална част по избор на кандидата.
На такъв изпит могат да се явят и желаещите да се обучават по специалността "Български и румънски език".
Последното анкетно проучване върху професионалната реализация на бившите възпитаници на филиала в Силистра на Русенския университет показа, че 93 на сто от тях работят по специалностите си.


Петдесет и девет годишен мъж се е удавил вчера в езерото на резервата "Сребърна"

Петдесет и девет годишен мъж се е удавил вчера в езерото на резервата "Сребърна", докато поставял рибарска мрежа при северния шлюз на езерото за връзка с Дунав, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра.
Мъжът се подхлъзнал и паднал във водата, а не умеел да плува. Рибари се притекли на помощ, но не успели да го спасят.
Образувано досъдебно производство.
В резервата "Сребърна" е разрешен само спортен риболов на определени места. Трябва да се използва само една въдица с две куки - единични, двойни или тройни. Риболовът е разрешен в светлата част на денонощието, а максимално допустимото количество на ден до 3 килограма риба.

Facebook коментари