Сряда, 19 Юни 2024 г.

Утвърдиха правилник за финансово подпомагане на двойки от Силистра с репродуктивни проблеми

По предложение на Кмета на Община Силистра, Общински съвет Силистра утвърди Правилник за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми на територията на общината.
Решението бе взето, след като на предходно заседание, Общинският съвет утвърди Бюджета на Общината за 2013 година, в който са заложени 30 000 лева за бюджетната година за фонд "Ин Витро"
По данни на Фондация "Искам бебе" - Силистра към момента около 1200 двойки в община Силистра се нуждаят от Ин Витро манипулации.
Държавният фонд за асистирана репродукция не финансира скъпоструващите медикаментозни процедури и изследвания и именно тях ще покрива, напълно или частично общинският фонд.
За целта ще бъде създадена специализирана комисия, която ще включва представители на Общински съвет, Общинска администрация, АГ-специалист, Координатора на Фондация "Искам Бебе" и юрист. При необходимост в работата на комисията могат да участват и вещи лица – медицински специалисти, с призната специалност "Акушерство и гинекология" и по възможност с допълнителна квалификция или опит в областта на асистираната репродукция или стерилитета, както и други специалисти по конкретни случаи.
Комисията ще разглежда и одобрява подадените заявления за подпомагане. Размерът на помощта, за който може да се кандидатства е до 1 000 лв. Желаещите трябва да отговарят на ред изисквания, като повече информация за начина на кандидатстване всеки може да намери на сайта на Община Силистра и Общински съвет Силистра.

Facebook коментари