Сряда, 15 Юли 2020 г.

Област Силистра на 5-то място в страната по брой на доброволци, участвали в почистването

Област Силистра успя да запази лидерските си позиции в кампанията "Да изчистим България за един ден".
Според окончателните данни, областта дори е мобилизирала повече доброволци от миналата година. Да изчистят България за един ден в област Силистра днес (20.04.2013 г.) положиха усилия 24 196 души – възрастни, деца и ученици. Общината-рекордьор е Тутракан. Там, в резултат на осъществената безпрецедентна за региона информационна кампания, беше мобилизирано около 65 % от населението в общината – 12 000 души.
В голямото чистене общо в област Силистра се включиха 291 фирми и ведомства, 61 училища и детски заведения, 46 неправителствени организации. Почистени бяха и 71 нерегламентирани сметища, освежени, облагородени, залесени и зацветени бяха десетки детски площадки, места за отдих и междублокови пространства.
Събрани и извозени са около 160 000 кг. отпадъци – битови и строителни. Извозването до депата в Силистра и Русе (за община Тутракан) продължава и в следващите два дни.
Област Силистра се нарежда на 5-то място в страната по брой на доброволци, участвали в почистването. Пред нас са само областите Софийска, София град, Пловдив и Бургас.
От днес 3- километровият участък от главния път Силистра-Шумен (от кръстовището на "Енерго-Про" до табелата на село Калипетрово) е по-чист и безопасен за пътуване. Областна администрация-Силистра, чиято доброволческа група надхвърли 60 души, изчисти пясъка по пътя, крайпътната растителност по банкетите и боклуците от двете страни на платната. Администрацията бе подкрепена и от доброволци от Рокерски клуб "Свободни Силистренски мотористи". Пластмасови бутилки, гуми от тежкотоварни автомобили, джанти и стъклени буркани бяха сред "находките" в района. Общото количество отпадъци, които доброволците от Областна администрация-Силистра събраха ( в т.ч. и биомаса) надхвърли 10 тона.

Facebook коментари