Събота, 13 Август 2022 г.

За зелената кръв и китайските мартеници

Три цвята - три стъпки в програмата на ДСБ. И ако мислите, че предизборните срещи вече изненадват само с това, че не могат да изненадват, грешите. Първата синя среща , която откри кампанията на ДСБ и БДФ в Силистра, внесе носталгията по отминали времена. Напомни годините, когато в сините ни протести се раждаше зелената пролет на новото. От зелената кръв на хората, които имаха воля и сила за промяна. Навръх Великден народът казва, че се хващаме за зелено. Зелени са неговите пролети и неговите протести. Сини са надеждите му. А неволите и страстите му са бели и червени. Като мартениците. Парадоксално и странно в един въпрос срещата с представители на ДСБ може да прозвучи така: Кога и как китайските мартеници ще станат български? Абсурден въпрос. В абсурдна държава. Кога и как ще има условия за инициативните предприемчиви хора, които рискуват и чийто бизнес се задушава – от държавата и от чуждите стоки, от … "И мартениците са китайски"-каза г-жа Екатерина Михайлова.
Има ли шанс да си ги върнем? Има ли шанс да си върнем цветовете? Духа? Небето? Онова синьо, за което мечтахме и в което вярвахме? Има ли въздух за хората, които не се отказват да търсят, да вярват, да опитват? Има ли нови хора, които с чисти умове и сърца да пишат бяло-зелено-червената ни история? Има – отговориха от ДСБ. Г-жа Екатерина Михайлова и г-н Светослав Малинов, бяха в Силистра, за да подкрепят и представят своите кандидати.
Водач на листата на КП ДСБ-БДФ в Силистра е г-н Неделчо Жейнов. Личния си избор на идеите на партията той мотивира с хуманитарните си интереси. Философ по образование, той работи 9 години в Езикова гимназия "Яворов" , последните 4 от които е помощник-директор. "Такива кандидатури радват"- сподели евродепутатът Малинов. Не само защото да си член на "Демократи за силна България" е запазена марка за компетентност. А и защото има яснота хора, независими и морално чисти като г-н Жейнов, какво са правили преди да се кандидатират и какво ще правят, ако бъдат избрани. За малко от кандидатите може да се каже това. А подобна яснота означава сигурност. Компетентността от такъв порядък е свобода. На духа , на ума , на волята и готовността за работа. Г-н Жейнов заяви, че се задължава да работи за образованието, като набеляза конкретни идеи – за овластяване на гражданските структури за участие на родителите в управлението на училищата чрез Училищните съвети, за търсене и въвеждане на нови държавни образователни изисквания и ново учебно съдържание. Румен Жеков е следващият в листата. Човекът на прагматизма, както той се самоопредели. Занимава се с местен бизнес. И знае какво означава това в сегашните нелеки условия. Намък Сали, със своите познания и опит в земеделието, сподели, че усилията на едно ново време трябва да бъдат насочени към работата със средната класа.
Три цвята в три стъпки – така резюмира програмата на ДСБ г-жа Екатерина Михайлова. Три акцента. Три ключови думи. Първата от тях, изписана в бялото поле на брошурата, е ДОХОДИ. Как? Няма да се увеличават данъците. Няма да се облага минималната заплата – като знак на солидарност към хората, които са в по-незавидно положение. Намаляване на данъка за свободните професии – от 15 на 10 процента както е при останалите категории. Конкретни решения, които стимулират и подкрепят предприемчивите и инициативните. Решения, които ще помогнат на родното производство. Ще оставят бяло поле за българските мартеници, за българските стоки, за българската инициатива и смелост, която крее, защото често е обречена, преди още да е дала първите зелени кълнове. Проблемът с монополите г-жа Михайлова представи като решим с нов закон за конкуренцията, с промяна на регулаторния орган и с промени в комисията за конкуренцията.
В зеленото поле на брошурата на ДСБ е втората ключова дума- РАБОТА. Няколко конкретни решения предлагат представителите на ДСБ, за да облекчат предприемчивите. За да стартира малкият бизнес, му е необходима регистрация, не разрешение. Това не е българско откритие. Практикува се в други държави – обясниха г-жа Михайлова и г-н Малинов. Това позволява на предприемача да започне, да се развива и да коригира дейността и работата си. Биха могли да му бъдат спестени много бюрократични спънки. С презумпцията за полезност успелите държави стимулират предприемачите. Подкрепят всеки, който се е осмелил да рискува, да излезе на пазара и да направи нещо ново и различно. Дори и да открие само едно работно място-своето. На такива хора трябва да се дава кураж, да има специална програма в тяхна подкрепа. Те могат да помогнат на нацията. Г-н Малинов се надява хората да повярват не толкова в ДСБ , колкото в себе си. Само така "ще се освободи енергия", заяви той ,която ще ни изтегли напред. Трета ключова дума. Червената дума – СИГУРНОСТ.
Представителите на ДСБ имат съзнание и самочувствие за мисия. За последователна и положителна политика. Г-н Жейнов е човек, отдаден на професията си и на това, какви спомени ще остави у своите ученици. А когато един човек има такъв духовен ръст, то той е опасен за "политиците", които са приели политиката като професия . За онези, които не разпознават първите кълнове на зеленото на пролетта. Зеленото в цветовата схема на ДСБ е РАБОТА. На нея бяха посветени най-много коментари. Тя съвместява в себе си и доходите, и сигурността. В центъра на трибагреника зеленото е надеждата на новото раждане. В съчетание с бялото на надеждата, червеното на волята и ентусиазма и едно синьо, истинско синьо, позабравено синьо, носталгично синьо като че ли идват да кажат: пролет е. Да се хванем за зелено. И да върнем бялото и червеното в един по-добър свят. И ако вече не вярваме в него, да не отказваме правото на децата си да го изрисуват сами.

Facebook коментари