Понеделник, 27 Май 2024 г.

В навечерието на Великденските и Гергьовденските празници зачестяват кражбите на животни

За повишена опасност от кражби на домашни животни предупреждават от "Криминална полиция" при ОДМВР-Силистра. От началото на 2013 г. в Силистренска област няма регистрирани такива посегателства, преди Великденските и Гергьовденските празници рисковете се увеличават. През пролетния сезон зачестяват и измамите, свързани с покупко-продажба на селскостопанска продукция и животни.
Обикновено кражбите на животни се извършват нощно време от стопански помещения с входове, излизащи директно на улицата, в покрайнините на населените места. Потърпевши в повечето случаи са възрастни хора от малките и отдалечени села. Крадците се стремят бързо да пласират откраднатото, а това прави разкриването на този вид престъпления много трудно.
Какви мерки за сигурност да бъдат взети – съветват криминалисти. На първо място е необходимо добре де се укрепят и осветят стопанските постройки. Вратите на оборите, кошарите, плевните и други подобни помещения не трябва да се оставят отключени, дори да се намират близо до къщите. Опасно е домашните животни да бъдат оставяни да нощуват на открито в дворовете.
При забелязване на непознато моторно-превозно средство с непознати хора в селото е необходимо повишено внимание. Добре е да бъдат запомнени марката, цветът и регистрационният номер на автомобила.
Опасности крие и търговията със селскостопански животни. Контактуването с непознати лица, представящи се за купувачи, изисква повишена бдителност. Не рядко това са крадци, които под предлог, че изкупуват животни предварително оглеждат стопанствата, които по-късно обират. В други случаи един от "търговците" отвлича вниманието на домакина, докато съучастникът му влиза в къщата, за да извърши кражба.
През пролетния сезон се увеличават и кражбите на пчелни кошери. От началото на годината в ОДМВР-Силистра са регистрирани две такива посегателства, при които са откраднати 15 кошера и пчелни семейства в Дуловско и Тутраканско.
Местоположението на пчелините - в горски масиви, в отдалечени и труднодостъпни места , и липсата на постоянен надзор улеснява извършителите на този вид кражби. Ето защо от полицията съветват пчеларите да предприемат защитни мерки с телени огради и при възможност да не оставят пчелините без наблюдение. Добре е също така на подстъпите към пчелините да се поставят прегради, които биха затруднили свободното придвижване на автомобили. Представителите на горските стопанства обикновено имат добра представа за движението в обслужваните райони, затова е препоръчително да се поддържа постоянна връзка с тях.

Facebook коментари