Сряда, 10 Август 2022 г.

Силистренски криминалисти задържаха престъпна група, извършила кражба на телекомуникационни кабели

Престъпна група, извършила кражба на телекомуникационни кабели, е задържана тази нощ при специализирана полицейска операция на силистренските криминалисти. Арестите са резултат от предварителна работа и оперативно –издирвателни действия, след като от началото на годината в региона са регистрирани 4 посегателства върху кабели на телекомуникационни компании.
Наблюдавайки дейността на групата, тази нощ криминалистите пристъпили към действие. Около 04 часа по пътя Силистра – Русе, в близост до село Ситово те засекли два автомобила - "БМВ" и "Ауди", в които пътували извършителите. Полицейски служители от предварително изградените контролно-пропускателни пунктове подали знак за спиране към водачите, но вместо да се подчинят, те увеличили скоростта, създавайки реална заплаха за живота и здравето на полицаите. В резултат се наложило да бъдат използвани помощни средства за принудително спиране.
При претърсването на колите били открити кабели, обект на посегателство, както и различни инструменти. Изяснено било, че няколко часа по–рано в района между селата Нова Попина и Гарван мъжете прокопали трасе с дължина около 300 метра, откъдето прерязали и откраднали кабелите. По първоначални данни нанесената щета от престъплението надхвърля 20 000 лв.
Тримата мъже – К.Г. (41 г.), и братята И.В. (20 г.) и В.В. (22 г.), са задържани в полицейския арест. Всички имат множество предишни криминални прояви. Двама от тях – К.К. и И. В., които били зад волана на автомобилите, са неправоспособни, като имат по няколко дела за шофиране без свидетелства за правоуправление.
Тепърва предстои изясняване на мащаба на дейността на групата, както и съпричастността й към други посегателства на кабели в региона. В процес на проверка е и самоличността на други лица, за които полицията има информация, че са действали в съучастие със задържаните.
Работата по случая продължава, извършват се допълнителни процесуални действия под надзора на Районна прокуратура – Силистра.
Две групи, извършвали кражби на кабели, са задържани през изминалата година от служители на ОДМВР-Силистра, като членовете им вече са получили осъдителни присъди на първа инстанция.

Facebook коментари