Неделя, 22 Май 2022 г.

Ученическа литературна конференция ще се проведе в Силистра

На 25 и 26 март 2013 г. в Силистра ще се проведе за седми път областна ученическа литературна конференция за ученици от ХІ и ХІІ клас.
Успешната и устойчива инициатива е дело на ст. експертът по БЕЛ в РИО – Силистра Анета Ненова. Конференцията се организира съвместно между РИО – Силистра и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" – Велико Търново под научното ръководство на проф. Радослав Радев. Статутът на дейността е приет на Академичен съвет и съгласно него отличните оценки на учениците в ХІІ клас се признават за балообразуващи оценки за специалностите във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", за които се кандидатства с Български език и литература. За тази година ще бъдат признати отличните оценки на общо 26 ученика – участващи дванадесетокласници тази година и участниците от миналогодишната шеста конференция, които тогава са били единадесети клас и тази година се дипломират.
По регламент учениците създават самостоятелно свои текстове в жанра есе или литературно - интерпретативен текст, които се оценяват от научния ръководител и още двама члена на комисията.
Нараства интересът и участието на учениците. За тази година по темата "Пътят и пътуването в българската литература" писаха 67 ученика от средните училища в област Силистра.

История на конференцията:

 2007 и 2008 г. – "Контексти на прочита по текстове на българската литература" – 47 и 33 участника;
2009 г. - "Естетика на малкото и голямото в българската литература" – 26 участника;
2010 г. - "Веселие, смях и присмех в българската литература" – 40 участника;
2011 г. - "Обществото - спасение на духа или отчуждение на личността" - 38 участника;
2012 г. - "Памет и забрава в родовото и националното пространство" – 50 участника;

Facebook коментари