Неделя, 22 Май 2022 г.

Общинари от няколко области обсъждат в Силистра приложението на Закона за управление на етажната собственост

Йордан Георгиев

От вчера в комплекс "Дунабе" в Силистра се провежда двудневна конференция на тема "Общини и жилищна политика". В нея участват близо 50 представители на общини от областите Силистра, Русе, Добрич, Шумен, Плевен, Велико Търново и др. Форумът е част от проекта "Проучване и прилагане на добри европейски практики за оптимизиране на жилищната политика в община Силистра", финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Негов координатор е Надежда Бобчева, директор на дирекция в общинската администрация. Форумът бе открит от зам.-кмета Пепа Денева, чиито ресори са дирекциите "Икономика" и "Общинска собстевност". 6-ма общински съветници - от групите на ГЕРБ и на БСП, приеха поканата за участие във форума по инициатива на екипа на проекта и ръководството му. Силистра е единствената българска община, която работи по тази тематика чрез проект с европейски пари. Близо 100 домоуправители участваха преди месец в първия форум – обучение на така нар. "председатели на УС на сдружения на домове повече от 3 етажа". Преди няколко дни от Гърция се завърна общинска делегация, посетила солунската община Менемени, където е споделен гръцкият опит в жилищната политика.
В Търново, например, излизат на светло нерегистрирани имоти, както и нерегламентирани наемни отношения. В Добрич са проблем блокове със 100-140 апартамента, където не се създават сдружения поради липса на интерес и активност у гражданите. От Смядово сигнализират за проблеми с кабелни оператори, опасли с кабелите си комините на сградите. Добричлии и търновци решили този проблем, като поканили операторите и се разбрали с тях, преди да преминат към санкции и прокурорско разследване. Все още в нито един град няма регистрирано Сдружение на домоуправителите, каквито идеи има, за да се подпомагат. Както е известно, те ще работят занапред и по всякакви локални проблеми – ред, чистота, озеленяване, благоустройство и т.н., защото с тях ще се консултират общинарите. До 2012 г. предстои всяка сграда да има свой паспорт, за отсъствието на какъвто също са предвидени санкции. В Силистра има бум на регистрацията на домашни кучета (от 20 – на 100), тъй като домашните любимци също са "герои" в Книгата на собствениците. И по този повод наскоро при проверка по жалба от Блока на специалиста е открита миниферма за отглеждане на...зайци на територията на блока. На 20 "големи заяка" е направено от общината пред на въпроса със зайкиня с 8 "малки зайчета". Проблеми има също с гълъби и други животинки, а тепърва се очаква гражданите да информират общината за подобни "недоразумения". Преди време силистренец в къща бе глобен за проблеми, създавани от петела му, но санкцията бе по друг закон.
На пресконференция, ден преди конференцията, пред журналисти бяха споделени и основните моменти от посещението в Гърция, осъществено от две общински съветнички – д-р Мария Димитрова и Христина Николова от Групата на ГЕРБ, както и от общинари, сред които зам.-кметът Денева и координаторът на проекта Бобчева, а също и от представител на АДО "Дунав" – общо 8 души. Менемени е община с 15 хил. население в рамките на град Солун, наброяващ между 700 хил. и 1 млн. души. Предстои обаче обединение по предстояща реформа, след което Менемени ще стане център на нова община с население от 80 хил. души. Как решават гръцките партньори в проекта проблемите си по отношение на жилищната полиитка, особено що се отнася до така нар. "ромско население", чиито представители са главен клиент на общините за жилища навсякъде по света?
През последните години правителството на Гърция ги е финансирало срещу 2% лихва с кредити до 60 хил. евро, за да си купят къщи и апартаменти или да се снабдят с терени, накратко парите са "финансиране на домостроене". Става дума за 9 000 души, при това "мярката" е актуална вече 8 години. За целта имало специален закон за кредитиране. Парите се дават от министерството, а общината осъществява процедурите и попълването на документацията..
Община Силистра също напредва в осъществяването на един свой оригинален "проект": да се предоставят жилища безвъзмездно на обитателите на ЖК "Дръстър" в село Калипетрово. Идеята е те да станат техни собственици, за да се грижат за тях. За това има решение на Общински съвет – Силистра. Добрата новина е, че вече има 50 заявления и са обходени 28 жилища. На практика желаещите ще станат собственици срещу...100 лева, което е разходи по прехвърлянето на собствеността. Над 200 са жилищата в този район на община Силистра, в които живеят семейства, понякога и по няколко в един апартамент, без да имат официални отношения – договори с община Силистра чрез Общинско предприятие "Жилфонд". Това създава проблеми с с така нар. "ютилити компании" като "В и К" и Е.Он, тъй обикновено партидите към тях се водят на общината. Едно семейство през последните години се бе ползвало от възможността да стане собственик на общински имот в "Каро"-то, показва справката..
Проектът "Проучване и прилагане на добри европейски практики за оптимизиране на жилищната политика в община Силистра" продължава и с други мероприятия. Предстои да бъде написана Жилищна стратегия на община Силистра, както и да се проведат Кръгла маса и Работна среща. Идеята е да се намерят приложими механизми за поддържане на общинския жилищен фонд. Предстои обобщаване на анкети на общините от АДО "Дунав", за да се се намерят средните скали за сравнение по различни показатели в това социално направление.

Facebook коментари