Събота, 17 Април 2021 г.

Силистренец осъди за втори път държавата в Страсбург

Силистренецът Николай Димитров е първият българин, осъдил държавата ни в Страсбург през 2013 г. Той ще получи обезщетение в размер на 2 500 евро заради неправомерна държавна такса, присъдена му от българския съд. Това е второто дело, спечелено от Димитров срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

През 2006 г. Силистренският окръжен съд осъжда Николай Димитров на 5 години затвор за източване на ДДС. Следващата инстанция обаче отменя присъдата и връща делото за доразследване. По време на разследването, поради липса на доказателства, обвинението отпада и прокуратурата прекратява делото. Димитров завежда съдебен иск за 40 000 лева обезщетение за прекараните 3 месеца в ареста, несправедливата присъда и претърпените морални вреди. Съдът го уважава частично и присъжда 9 000 лева обезщетение, както и държавна такса от 2 480 лв. върху отхвърлената част от иска. Димитров платил, но обжалвал таксата пред Европейския съд за правата на човека. И спечелил.
"Тази сума държавата е осъдена да ми я възстанови, плюс допълнителните вреди, които ми е нанесла с воденето на това дело, на мен и семейството ми, още 2 500 евро за допълнителни неимуществени моралните вреди", каза Николай Димитров.
Преди година той е спечелил и друго дело срещу държавата - за неадекватни действия на българската правозащитна система по дело за престъпление, от което е потърпевш. Той сам пише жалбите си и ги изпраща по пощата. Не ползва услугите на адвокат. Казва, че да водиш дело в Страсбург не струва нищо, освен пощенските разходи, но се иска време и търпение.

Facebook коментари