Понеделник, 17 Януари 2022 г.

Силистренец разследван за крупна кражба на водопроводни тръби остава в ареста

Радко Ганчев от Силистра, разследван за демонтирането на тръби от магистралния водонапорен тръбопровод от терасата на р. Дунав до района на Добрич, остава в ареста, съобщава \"Дарик\" радио. Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжния съд в Добрич, с което е оставена без уважение молбата на Ганчев за изменение в по-лека на мярката за неотклонение.

Радко Ганчев и Стефан Кънев от София са в добричкия арест от края на септември тази година. Двамата са обвиняеми по досъдебно производство на Териториално звено "Борба с организираната престъпност" в Добрич, което от началото на март т.г. разследва изкопаването и демонтирането на водопроводните тръби на площ близо 45 км, на територията на две области – Силистра и Добрич. Наказанието за кражба в особено големи размери е "лишаване от свобода" от 10 до 20 години, конфискация на цялото, или на част от имуществото. Ганчев и Кънев са обвинени за кражба на съоръжението, извършена в съучастие от ноември 2011 година до март тази година. Щетата е определена като крупна по размер и оценена първоначално на повече от 70 500 лева. Обвинението настоява че, обект на посегателството е уникално за страната и стратегическо за района на Добруджа съоръжение – магистрален водонапорен тръбопровод, собственост на ВиК Добрич.

И днес адвокатът на Ганчев припомни, че чрез своята фирма "Медведев СС" ЕООД той на практика е изпълнил договорните си отношения с държавната фирма "Агроводинвест" ЕАД за строително монтажни работи. Защитата е категорична, че водопроводното съоръжение никога не е било действащо и със заповед на Министерството на земеделието и храните е обявено за бракуване. "Агроводинвест" е създадена именно, за да извършва дейности по ликвидирането на неработещи, остарели и бракувани водни съоръжения, собственост на държавата. Двамата обвиняеми многократно от началото на разследването са викани на разпит и едва на 18 септември тази година са привлечени като обвиняеми и задържани в ареста. Ганчев е дал подробни обяснения в хода на разследването и е взел участие при огледа на водопроводното съоръжение и следствения експеримент.

Facebook коментари