Вторник, 01 Декември 2020 г.

Безработицата в областта над средната за страната. Кайнарджа с рекорден брой нетрудоустроени

Вчера на 28 юни Агенцията по заетостта даде пресконференция в Бюрото по труда в Силистра. През месец май регистрираното ниво на безработица в силистренска област е 13.05% при среден процент за страната 11.8.
Най-високо остава нивото на безработица в община Кайнарджа -29.6%, а най. Ниско в община Силистра -10.1%.
По данни на директора на БТ в Силистра Виолета Атанасова, престоят на борсата на лицата с висше образование и специалност е средно от 3седмици до 1- месец.Трайно незаети остават обявените свободни работно места в БТ свързани с медицинските специалности, уточни Виолета Атанасова. Според нея , на този етап все още няма предприятия, които да проявяват интерес към освободените си преди това работници и специалисти, каквато тенденция се отчита на национално ниво.
Особено висок е интересът на безработните лица към програмата "Развитие". Директорката на БТ в Силистра обаче уточни , че от края на месец април са спрени заявките за ваучери по програмата, тъй като за всяка дирекция те са лимитирани. От старта на програмата през месец февруари до сега , своите ваучери са получили 201 безработни лица в общините Силистра, Кайнарджа и Ситово.

Facebook коментари