Неделя, 16 Юни 2024 г.

Нова колония птици открита край Тутракан. Утре 29 юни е Международният ден на река Дунав

Новините за птичите колонии по река Дунав са добри. Около 3 600 са гнездящите двойки, събрани в 10 колонии, което е на практика и цялата национална копулация сива, нощна и гривеста чапла, голям и малък корморан, блестящ ирис, пеликан, лопатарка.

Данните бяха представени на пресконференция днес от Международната природозащитна организация WWF, която е провела научна експедиция в българския участък на реката.

Експедицията е проведена от 15 до 26 юни от Тимок до Силистра и била с цел преброяване и описване на колониите птици по реката.

Птиците са наблюдавани освен по островите, където са основните им колонии, и по брега, по езерата, блатата и всички влажни зони по поречието, съобщи Иван Христов, ръководител на експедицията.

"Нивото на реката в момента е високо, но птиците добре са го изчислили това, гнездили са по високите части на островите и в момента хранят малките си", каза още Иван Христов.

Сива чапла, лопатарка, голям корморан, пеликан (първите, които пристигат напролет) плюс дошлите през месец май гривести чапли, малки бекаси, нощни чапли, малки корморани... никъде другате в Европа няма къде да се види такова разнообразие от видове, заявиха от WWF.

Друга хубава новина е, че са се появили две нови колонии птици край Тутракан и Белене, което е в пряка връзка с възстановяването на влажните зони по поречието.

Вече се виждат резултатите от подписаното преди 10 години международно споразумение "Зелен коридор Долен Дунав" между България, Румъния, Украйна и Молдова, отбелязаха природозащитниците. По този начин над 1 милион влажни рони по долното течение на реката са защитени.

След като от МОСВ са възстановили няколко от влажните зони край реката, сега птиците и рибите се завръщат там и се размножават успешно. Възстановяването на тези зони предпазва и от наводнения, отбелязаха от WWF.

След 2006 година, когато нивото на Дунав е било критично високо, настоящата е най-добрата година за птичите колонии, заявиха специалистите.

Facebook коментари