Четвъртък, 02 Февруари 2023 г.

Кампания за поставяне на силанти на децата стартира в Силистренско

Националният координационен съвет на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18г. в България, съвместно с Български зъболекарски съюз, Министерство на здравеопазването и регионалния координатор на програмата в област Силистра д-р Мария Димитрова, организират кръгла маса за обсъждане на дейностите по програмата до края на годината.

Срещата ще се проведе на 25 октомври от 15.00 часа в заседателната зала на общинския съвет в Силистра. За участие са поканени стоматолози, работещи по програмата, директори на учебни заведения, представители на родителски настоятелства, граждани и журналисти от Силистренска област. Очаква се в кръглата маса да вземат участие д-р Николай Шарков - Председател на Националния координационен съвет на Програмата; д-р Борислав Миланов - Председател на Български зъболекарски съюз; д-р Ирена Божидарова - стоматолог с опит по програмата; д-р Виктория Жекова - Ръководител на екипа за силанизиране; д-р Светослав Гачев - Член на Националния координационен съвет на програмата.

Актуалният повод е стартиралата на 1 октомври 2012 година кампания за поставянето на силанти на деца от 6 до 8 годишна възраст в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. в България, утвърдена от правителството.

Поставянето на силанти притежава голям потенциал да елиминира зъбния кариес при децата, като създава бариера между зъба и бактериите, които го причиняват.
Силанизирането се осъществява от лекари по дентална медицина в близо 400 кабинета в цялата страна. Тази година зъболекарите, които ще работят по Програмата, са двойно повече от миналата година. Поставянето на силанти е безплатно и ще продължи до края на месец ноември в цялата страна.

Всеки родител, който желае да се възползва от възможността, може да се свърже със съответния регионален координатор, списъкът на които е публикуван на интернет-страницата на Програмата: www.oralnaprofilaktika.bg. Информация се получава и на безплатен телефон 0800 1 45 46, на който могат да се задават въпроси и да се намерят най-удобните за всяко семейство лечебни заведения.

Широкото отразяване и информиране на обществото за тази безплатна профилактика е добра възможност за опазване здравето на децата и техните зъби.

Информация "Дарик радио"

Facebook коментари