Сряда, 29 Май 2024 г.

Стотици евреи почетоха паметта на Елиезер Папо в Силистра

Жандармерия, полиция и спецчасти охраняват близо 900 евреи от цял свят, пристигнали за традиционно поклонение в Силистра в навечерието на еврейската нова година. Това е и най-масовото посещение на евреи у нас, месец и половина след кървавия атентат в Бургас.

В добруджанския град се намира един от най-големите и почитани от евреите ритуални комплекси извън Израел – гробът на равина Елиезер Папо. Затова и всяка година свещеното място привлича стотици вярващи. В навечерието на празника там се извършва ритуал за физическо и духовно прочистване. Вярва се още, че който се помоли на гроба на светеца, Бог чува молитвите му.
С молитви бе почетена и паметта на загиналите израелски граждани и българския шофьор при атентата в Бургас. Сред поклонниците бе и равинът на град Ашдот - Пинто. Панихидата премина при засилени мерки за сигурност, но поклонниците не проявиха видимо безпокойство.
Елизер Папо е сред дванадесетте най-известни равини на Израел. Той е поет, писател и богослов. Роден е в Сараево. Дълги години е бил главен равин в Букурещ. По време на Руско-турската война 1829-1830 година живее и работи в Силистра. Тогава избухва чумна епидемия и Равинът Папо организира работата за пресичането на заразата, но се разболява и умира.

Facebook коментари