Неделя, 26 Май 2024 г.

Водещи археолози от цял свят ще посетят Силистра

350 учени-археолози от 15 страни на 4 континента ще посетя паметници от Римския Дуросторум в днешна Силистра на 7 септември. Пътуващият семинар е в програмата на Двайсет и втория световен конгрес по римска археология "Римският лимес" в Русе от 6 до 11 септември и е под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов. България за първи път е домакин на форума.

Сред знаковите обекти в Силистра, които ще бъдат разгледани и осмислени от световните учени, са Археологическият музей, Южната крепостна стена, Патриаршеската църква от X век и Археологическия комплекс на дунавския бряг, Римската вила и Епископския дворец от ІV - VІ век, Крепостта "Меджиди табия".

Изключителна е историческата роля на Римския Дуросторум /Силистра/, който чрез XІ Клавдиев легион пази от варварските набези лимеса /укрепената граница на Римската империя/ от Русе /Сексагинта/ до Крим /Херсонес/ преди близо 20 века.
Проф. Георги Атанасов от РИМ-Силистра твърди, че Дуросторум е много добре познат в научния свят. Но малцина са се докосвали на живо до запазените паметници, някои от които са без аналог. Според него истинската изненада за колегите му ще бъде Южната крепостна стена в центъра на града. Тя е едно от най-мощните военно-отбранителни съоръжения от Римската епоха. Впечатляваща е с 16-те петоъгълни и триъгълни кули, ритмично разположени през 12 метра, дебелите по повече от 3 метра зидове, достигащи височина до 10 метра, начина на градеж и т.н.

"Няма друго съоръжение, което в такава пълна мяра да отразява предписанията на водещите римски архитекти за крепостно строителство. Много от техните препоръки в големите градове, като Солун и Аквилея, са спазвани само отчасти. Само в Дуросторум може да се види като цяло, от първата до последната архитектурна препоръка. Всички са чели тези трудове и са си мислели че са изкуствени и неработещи постановки, но разкопаването на пасажите показва, че не е така", разказва проф. Георги Атанасов.

През последните дни в Силистра върви трескава подготовка. Правителството отпусна на общината 6 000 лева за почистване на разкопките, боядисване на зали от Археологическия музей, изработка на информационни табели и дипляна за Дуросторум-Дръстър-Силистра.

Facebook коментари