Петък, 14 Юни 2024 г.

С минута мълчание отбелязаха 96 години от Тутраканската епопея

С минута мълчание стотици жители и гости на община Тутракан 96-тата годишнина от Тутраканската епопея. По традиция честването се състоя в мемориалния комплекс "Военна гробница 1916 година" край село Шуменци. Венци и цветя поднесоха граждани, военни и представители на местната власт.
"Тутраканската епопея е най-голямата българска военна победа по превземане на модерно оборудвана крепост. Днес – 96 години след това паметно събитие, отдаваме заслуженото на онези, които допринесоха за връщането на Южна Добруджа в пределите на България. Днес ние трябва да съхраним българщината, вземайки пример от нашите деди", заяви народният представител Стефан Господинов.
"Битката при Тутракан е записана със златни букви в героичния летопис на българската войска", каза кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов и допълни, че епопеята има своето запазено и свято място в националното ни самосъзнание.
В мемориалния комплекс "Военна гробница" край село Шуменци са погребани 8 000 българи, румънци и немци, участвали в битката за Тутракан.

Facebook коментари