Вторник, 23 Юли 2024 г.

Заради ниската цена на гръцката кайсия, производители от Силистра не могат да реализират продукцията си

Гръцката кайсия съсипва родното производство-алармират производители в страната. Заради дъмпинговите цени на южните плодове българската кайсия се купува на безценица или гние в масивите. Стопани от Силистреския край, който е и основният роден производител споделят, че реализацията на продукцията тая година е голям проблем. Комбинатите които работят у нас купуват гръцка кайсия, която е на цена от 50 стотинки за килограм. За българския стопанин обаче тази цена дори не покрива разходите му.
В същото време прекупвачи продължават за извиват ръцете на производителите и да печелят на техен гръб. Димитричка Търпанова от Тутракан споделя: "Идват търговци вътрешен пазар, в момента който кажеш да му издадеш фактура, не говоря да ти плати ДДС, въобще не си дават данните да му дадеш и фактура, защото на него му изнася така, ако днес му издам фактура, утре няма да дойде при мен".
Заради ниските цени, тонове кайсии вече гният в масивите. Единствената надежда на стопаните да реализират продукцията си и тази година остава пазарът в Румъния.

Facebook коментари