Неделя, 11 Юни 2023 г.

Чудно древно жито отглеждат в Силистренско

За първи път в Силистренска област се отглежда древното жито лимец. На 10 декара край дуловското село Секулово с това се занимава арендаторът Илия Николов.

Засега лимецът се отглежда само за семепроизводство и има вече заявки от Варненско. През миналата година пак за семепроизводство е отгледан един декар. Семената са взети от фермера от Рабово Петко Ангелов, преоткрил пшеницата, с която се хранели хората в древността. Проучват се възможностите за разширяване на производството, защото се оказва, че в Добруджа лимецът дава по-високи добиви.

Лимец е една от най-старите храни на човечеството. Той е житно растение от сем. Poaceae род Triticum, с видово име Triticum monococcum. В последно време, ведно с желанието на хората да се хранят правилно и да живеят здравословно, интересът към лимеца се възражда, пишат авторите на сайта limec.biz.
Пшеницата лимец (на немски Einkorn, на руски однозернянка; в превод и двете думи означават "еднозърнеста") може да бъде отнесена както към дивите видове пшеница, така и към домашните. Дивите и култивираните форми на растението се разглеждат като отделни видове или като подвидове на Triticum monococcum.
Лимецът е силен антиоксидант и биопродукт с добри лечебни свойства. Изключително богат е на витамините А, В и Е, белтъчини и минерали (цинк, магнезий, манган, фосфор. Той олицетворява напълно Хипократовата мечта храната да бъде лекарство, твърдят в сайта bilki.bg.

Учени казват, че витамин Е играе протективна роля за сърдечно-съдовата система, подпомага функцията на половите жлези, а като добър антиоксидант спомага за бързото извеждане от организма на свободните радикали. Минералите от своя страна способстват за нормалното физиологично състояние на организма.

Facebook коментари