Петък, 21 Януари 2022 г.

Разраства се скандала с разпределението на мерите и пасищата в община Силистра

В основата на скандала се оказа решение на местния парламент, което е на път да скара не само животновъдите, но и да противопостави цели села. Заради несправедливо разпределение на общинските мери, непрекъснато валят жалби от фермери. Хората вече търсят правата си и чрез съда. Младен Енев има ферма с над 650 животни в землището на силистренското село Йорданово. В продължение на три години е стопанисвал 550 дка общински мери и пасища. Сега, освен че трябва да се раздели с поддържаните от него площи, получава 2 пъти по-малко земя, въпреки че отглежда най-много добитък в селото. Подобна е ситуацията и в останалите населени места. Нещо повече – пасищата се отнемат от местните животновъди и се прехвърлят в съседни села с мотива, че крупни фермери имали нужда от тях. В основата на екскалиращото недоволство сред фермери и кметове е решение на силистренските старейшини за разпределение на близо 2 000 дка общински мери и пасища за следващата 1 година.
Иванка Ташева - зам.-председател на ПК по общинска собственост в ОбС - Силистра: "всички от мнозинството подкрепиха това безумно предложение. Да правиш преразпределение на блоковете мери, без да чуеш становището на кмета на населеното място, на заинтересованите страни е меко казано безумие. Мен това ме кара да си мисля, че има интереси..." Може би и затова още не е побликуван протокола от заседанието на сайта на Общ.С, макар и по правилник той да е 5 дни. Аз лично се въздържах при гласуването, защото съзнавах какви последици ще има такова решение"
Александър Сабанов - председател на ОбС - Силистра: "Така или иначе решението е взето. Оттук насетне ние можем да го преразгледаме на следваща сесия, евентуално."

В крайна сметка обаче фермерите може да останат без европейската помощ, тъй като крайният срок за заявяване на стопанисваните площи изтича само след броени дни.

информация на Анелия Петрова-БНТ Север

Facebook коментари