Четвъртък, 07 Декември 2023 г.

Празник на водните лилии в Малък Преславец

За пета поредна година община Главиница , кметството в с. Малък Преславец
и НЧ"Й. Йовков"организират на 16 юни /събота/"Празник на водната лилия"
Красивата природа в комбинация с атрактивна програма и тази година ще събери стотици гости -любители на природата , веселието и пълноценната почивка.
За доброто настроение ще се погрижат над 20 фолклорни, певчески и танцови самодейни групи и състави от общините Главиница, Алфатар, Силистра, Ситово, Дулово, Кайнарджа и Русе, и Борово съобщи кметът на с. Малък Преславец Галина Александрова.
Колоритния празник започва в 9:00 часа в местността "Блато Малък Преславец" И тази година празникът ще бъде съпътстван от атрактивното състезание за най-голям и богат улов, в който среща си дават най-запалените любители рибари.

Според Галина Александрова , целта на станалия вече традиционен Празник на водната лилия е да се популяризира голямата естетическа стойност на Малопреславското блато , което се остава една все още непозната, екзотична и необичайна природна средапо поречието на Долен Дунав.. Островите от водни лилии и големите концентрации на редки и застрашени от изчезване водолюбиви птици са малко познати на широката публика и представляват интерес за научни изследвния и любителски посещения.
Блатото Малък Преславец е една от последните запазени влажни зони по българския бряг на р. Дунав. Птичето богатство на района до този момент наброява 147 вида, като гнездящи от тях са 82 вида.

Facebook коментари