Сряда, 29 Май 2024 г.

Руши се уникална 150-годишна руска църква в Айдемир

Храмът "Покров на Пресвета Богородица" в населения с етнически руснаци квартал Татарица на силистренското село Айдемир се нуждае спешно от ремонт. Църквата е застрашена от срутване, а над 300-годишни икони от световноизвестната Киевско-Печорска лавра в Украйна, могат да бъдат безвъзвратно изгубени.
Пропукани стени, падаща мазилка, избиващи влага и мухъл след всеки проливен дъжд. В такива условия младият Флор Иванович води църковните служби в най-стария староруски храм у нас, съхранил духа и традициите на някогашните донски казаци .
С лични средства преди няколко месеца 36-годишният свещеник успял да ремонтира част от олтара. За рушащите се стени, камбанарията и изключително ценните икони, пренесени от Русия още по времето на Петър Първи , пари не намерил.
Още преди 3 години, църковното настоятелство сигнализирало общината за опасността, надвиснала над храма. Пари за укрепването му така и не били отпуснати. Само за укрепването на храма, който е и паметник на културата, са необходими 20 000 лв. Помощ ще се търси и от дипломатическата мисия на Русия у нас.

Facebook коментари