Сряда, 29 Ноември 2023 г.

Силистренци присъстваха на първото официално представяне на кирилицата в Европейския парламент в Страсбург

С пътуваща изложбата "Посланието на Кирил и Методий към съвременна Европа" по повод празника на Българската писменост и култура - 24 май, се състоя първото официално представяне на кирилицата в Европейския парламент в Страсбург, Франция. На откриването на изложбата присъстваха Светла Ангелова и Вяра Емилова от РБ "П. Павлович" – Силистра, както и изтъкнати културни дейци от цяла България.
Изложбата включва 24 пана с най-представителните български ръкописа и над 10 творби с изкючителна художествена и историческа стойност, проследяващи развитието на двете основни азбуки с акцент върху кирилицата. Експонатите са предоставени от "Центъра за славяно – византийски проучвания" към Софийски университет.
"Равнопоставеността на всички народи на земята и особено на тези в Европа, е посланието, което носи изложбата" - споделя проф. Аксиния Джурова, основен съставител и дългогодишен изследовател на славянската писменост.
Регионална библиотека "П. Павлович" отправи официална покана, за гостуване на изложбата "Посланието на Кирил и Методий към съвременна Европа" и в Силистра.

Facebook коментари