Събота, 13 Юли 2024 г.

Комисията за защита на личните данни заседава днес в Силистра

До 1 млн. евро за злоупотреба с лични данни предвиждат промените в европейското законодателство, съобщи в Силистра Венета Шопова - председател на Комисията за защита на личните данни. Ще бъде обърнато голямо внимание на т.нар. право да си забравен в интернет.

Експерти от България също участват в подготовката на европейския регламент и директивите, които се очаква да влязат в сила до края на годината. "Знаете - дори да изтриете своя профил в социалните мрежи, информацията остава едва ли не завинаги там. Набляга се това да бъде сторено, ако не - се предвиждат големи наказания. Очаква се санкциите да стигнат до 1 млн. евро. При нас не виждам как можем да накажем някой, дори със средна сума - този някой трябва да фалира", коментира Шопова.

Все още у нас най-много са жалбите срещу мобилните оператори за злоупотреба с лични данни. Нарушения се правят в банковата система. Преди време проблеми е създавала и полицията с незаличени регистрации. Кметствата са сред коректните администратори на лични данни. Според Венета Шопова най-често се злоупотребява с ЕГН-то и комисията е единодушна, че идентификационният код трябва да отпадне от системата по гражданско състояние.

Силистра е вторият град в страната след Плевен, в който Комисията за защита на личните данни провежда изнесено заседание и обучение на администратори

Facebook коментари