Сряда, 19 Юни 2024 г.

Представители на ГЕРБ-Силистра се срещнаха с жителите на селата Иширково и Смилец

Две срещи проведе ПП ГЕРБ-Силистра с жителите на селата Професор Иширково и Смилец. Общински съветници от групата на ГЕРБ, представители на областна и общинска администрация се запознаха с проблемите на живущите в двете населени места.
В село Професор Иширково с жителите му се срещнаха областният управител Николай Димов, председателят на Общински съвет Силистра – д-р Мария Димитрова и заместник-кмета "Хуманитарни дейности" Денка Михайлова.
Най-важните проблеми на селото бяха очертани от кмета Кинка Иванова. На първо място бе поставен въпроса за подмяна на уличните лампи, които не били подлагани на профилактика от две години. Заместник-кметът на община Силистра Денка Михайлова подчерта, че процедурата по осигуряване на енергоспестяващи лампи по населените места вече е задействана. Нещо повече, назначени са хора към общината, които да осигурят инсталирането им.
И в Иширково трасето за радиоточките не се поддържа и хората нямат достъп до тази услуга. Но по-съществен за жителите е проблемът с осигуряването на извозването на отпадъците. За целта са необходими най-вече повече на брой контейнери и осигуряването на по-честото им извозване. И тук стоят общите проблеми с кучетата и незапълнените дупки по улиците. Характерен за Иширково е въпросът с почистването и укрепването на канала в селото. През 2005 г. жителите са преживели 3 наводнения. След тях е имало опити да се защитят европейски проекти, свързани със санирането на канала, но до резултат така и не се е стигнало.
Присъстващите се възползваха от присъствието на областния управител Николай Димов и го помолиха да отнесе до държавните органи исканията им за по-високи пенсии, по-достъпно здравеопазване и осигуряване на работни места за младите.
В село Смилец, пред заместник областният управител Тодора Цонева, общинските съветници от ГЕРБ Константин Стоилов, Валентин Перчемлиев, Пламен Милков и Мариана Николова – директор на дирекция в Община Силистра, бяха поставени идентични проблеми. На първо място – непочистени, неподдържани и затлачени канали поради липса на средства. Поет бе ангажимент в най-скоро време да бъдат изпратени специалисти по геодезия, които да се запознаят с проблема. От селото са кандидатствали по оперативни програми назад във времето, отпуснати са им били около 25 000 лв., но никой не може да каже за какво са били използвани тези пари. Според присъствалите липсата на газифициране на Силистра и региона е основната причина да няма производство и младите хора предвид високия процент на безработица масово да напускат силистренско. Тодора Цонева информира, че от страна на областна администрация процедурата по газифициране на Силистра е задействана и се очаква до средата на 2013г. тя да е факт.
В следващите дни предстоят да се проведат подобни срещи с жителите на селата Айдемир, Срацимир, Българка и Йорданово.

Facebook коментари