Сряда, 17 Юли 2024 г.

Два гласа не достигнаха на общинските съветници да закрият училището в c. Айдемир

ОУ "Христо Ботев" в село Айдемир продължава да съществува засега, след като два гласа не достигнаха на мнозинството в Общинския съвет то да бъде закрито. Внесената от кмета д-р Юлиян Найденов докладна записка беше подкрепена от 15 съветници, 5 бяха против, а 6 се въздържаха.
По време на дебатите зам. кметът Денка Михайлова изтъкна мотивите на общината да се реши на крайната стъпка и да предложи училището да бъде закрито. Основният сред тях е рязкото и ежегодно намаляване на учениците. "За съжаление, през следващата учебна година в училището в Айдемир се очакват в най-добрия случай , ако всички ученици, които учат до момента се запазят, малко над 60 деца", добави Михайлова.
Според общинското ръководство с такъв малък брой ученици е невъзможно да бъдат обезпечени отоплението на сградата и заплатите на учителите както и цялостната издръжката на училището за 1 учебна година.
Съдбата на основното училище разбуни страстите сред местните парламентаристи и не малка част от тях се обявиха срещу предложението то да бъде закрито. Лидерът на " Гражданско единство" Александър Сабанов изрази опасенията си , че ако школото бъде закрито, селото е обречно на гибел. Той упрекна управляващите, че винаги избират най-лесния вариант. " Сега ще имат възможност да помислят повече и да намерят точния начин как ще работи училището", каза още Сабанов.
Така 155 - годишното училище в най-голямото силистренско село продължава да съществува засега, но дали ще оцелее или ще се самозакрие, предстои да разберем само след няколко месеца.

Facebook коментари