Събота, 30 Септември 2023 г.

Ще протестират ли мюсюлманите в Силистра на 18 юни /петък/?

В писмо до медиите Главното мюфтийство призовава за всенародни протести на мюсюлманите в България.

От справката става ясно, че имами, ваизи и редови мюсюлмани ще протестират на 18 юни, петък, в различни часове, в градовете: Шумен, Силистра, Дулово, Разград, Айтос, Кърджали, Крумовград, Русе, Пловдив, Смолян, Търговище, Хасково, Добрич, София, Монтана, Плевен, Гоце Делчев, Велико Търново, Пазарджик, Велинград, Сливен.

"Надяваме се на публичност, с която да се даде коректна гласност на позицията на мюсюлманската общност по въпроси, касаещи религиозните им свободи", пишат от мюфтийството.
Мюсюлмани от Силистренско ще протестират утре в Дулово срещу решението на Върховния касационен съд за възстановяване на Недим Генджев за председател на Висшия мюсюлмански съвет. Това съобщи районният мюфтия на Силистра Мюддесир Мехмед и допълни, че Дулово е избран за център на протеста, тъй като е най-близо до населените с мюсюлмани селища на Силистренска област. В проявата ще участват и всички имами от района. Районният мюфтия изрази безпокойство, че се създава впечатление за нов възродителен процес. Той каза, че медиите в България не се интересуват от възникналия проблем и мюсюлманите не могат обективно да изразят своята позиция срещу решението на съда. Блокиран е и сайтът на Главното мюфтийство. Правят се опити за ликвидиране на съществуващите джамийски настоятелства и за създаване на нови структури, каза силистренският мюфтия. Силистренска област са регистрирани 45 джамийски настоятелства и работят около 50 имами.

Facebook коментари