Сряда, 17 Април 2024 г.

Площите с рапица са напълно унищожени на места в Силистренско

Има напълно пропаднали площи с рапица в Силистренско, каза за "Кворум Силистра" Иван Динков, председател на земеделска кооперация в с.Калипетрово. В резултат на последвалите дълго време изключително ниски температури, посевите са измръзнали на 100 процента. Подобна неблагоприятна година, която да започнат със загуби за десетки хиляди лева, в кооперацията не помнят от 2003-та насам.
Оцелели растения, макар и редуцирани, има при посевите, засети на царевичен предшественик. Обследването на площите ще покаже какъв е размерът на пораженията, а щетите ще са най-малко 40 лв/дка. В кратък срок трябва да се сформират комисиите за оглед на пораженията и да се изготвят протоколите, за да може стопаните да разорат пропадналите площи и да засеят пролетници, докато има добра влага, каза Динков.
Поне седмица още трябва за да се прецени състоянието на посевите с ечемик. И при тази култура се наблюдава изтегляне и пожълтяване. Като че ли по-добро е състоянието на пшеницата, но няма още активна вегетация, посочи Динков. Той допълни, че пшеничените посеви са готови за обследване. Поне със седмица закъснява подготовката за пролетните култури.

Facebook коментари