Понеделник, 15 Юли 2024 г.

В Силистра операрират катаракта безкръвно

Всеки втори българин над 65-годишна възраст има определени белези на заболяването Перде на очите. Болестта се лекува успешно у нас, но огромна част от пенсионерите не могат да си позволят операцията, заради скъпите консумативи, които не се поемат от Здравната каса. Така стотици възрастни хора са обречени на лошо зрение и дори на ослепяване.

Една от причините за разпространението на катарактата, известна като "старческо перде на очите", е че голяма част от възрастните хора нямат достъп до качествена здравна помощ.

Най-засегнати са пенсионерите в селата, където лекари няма. Много от пациентите търсят лекар само в краен случай, коментират офталмолози.

Д-р Валериа Георгиева: "Те идват наистина вече когато не могат да се справят сами и ги носят техните близки."

Отскоро в очното отделение на силистренската болница се извършват операции за премахване на катаракта с модерна техника. Манипулацията безболезнена, безкръвна и безшевна и на нея могат да се подложат и много възрастни пациенти без никакъв риск. Операцията се заплаща от здравната каса, но лещата, която се инплантира в окото, се купува от пациента.

Д-р Валериа Георгиева: "Пациентът си избира модела в зависимост от неговите възможности."

Цената на лещата варира от 300 до 1 200 лева. Много възрастни хора, обаче не могат да си позволят такъв разход и това ги обрича на непълноценен живот.
Автор: Маргарита Иванова

Facebook коментари