Понеделник, 15 Август 2022 г.

Родения в Силистра бизнесмен е номиниран за председател на Камарата на българските строители

информация вестник "Банкер"
53-ма предприемачи излязоха с официална декларация, с която издигат кандидатурата на Петър Христов за председател на Камарата на българските строители. Това съобщиха от инициативния комитет. Изборът ще се проведе на 24 юни. Очаква се досегашният председател Симеон Пешов от "Главболгарстрой" да не се бори за втори мандат.

В комитета, подкрепящ Христов, са мениджърите на "Балканстрой", "Мостинженеринг", "Стройинженеринг" – Казанлък , ""Инфрастрой" ""Примастрой 21", "Ф – Строй Груп" , "Холдинг пътища" - София , "Бургаспътстрой" , "Видапътстрой" – Видин , "Пътинженеринг – М"- , Монтана , "Пътстройинженеринг" - Враца, "Пътстрой"- Ловеч, "Пътинженеринг" – Плевен, "Пътища" -Стара Загора, "Пътни строежи" – Пловдив, "Адева"- Перник, "Виа Апиа" – Кюстендил, "Мостстрой" – София, "Мостстрой" - Велико Търново, "Галчев Рентком", "Галчев Инжинеринг Груп" и др.

"В качеството ни на редовни членове на Камарата на строителите в България, носители на правата да избираме и да бъдем избирани в ръководните и контролните органи на Камарата, приемаме и подписваме настоящата декларация за създаване на инициативен комитет, чиято цел е издигането на кандидатурата за председател на Камарата на строителите в България", се казва в документа.

Мениджърите на 53-те строителни компании от Инициативния комитет, ще предложат на Общото събрание на Камарата да одобри кандидатурата на Петър Христов за Председател.

Петър Христов е роден през 1968 г. в Силистра. Завършил е ССВУ "Георги Измирлиев" в град Горна Оряховица, след което Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново, където се дипломира като инженер. Магистър по финанси в Стопанската академия "Д.А. Ценов", Свищов. В момента завършва "Право" във Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий". Има и две специализации – "Енергийна ефективност" и "Анализ и управление на риска".

Христов ръководи група компании, специализирани в различни бизнес сфери – строителство и инвестиции в недвижими имоти, хранително – вкусова промишленост, търговия, консултантски услуги и др. Член на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България, като участва активно в комитетите: "Инвестиционни проекти и инфраструктура", "Енергетика" и "Европейски политики", член на консултативния съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Член на Съвета на настоятелите на Великотърновски университет "Св. Св.Кирил и Методий".

През 2008 г. е удостоен с награда "Велико Търново" за приноса му за развитието и облагородяването на старата столица. Удостоен е с приз "Достоен българин" в годишната церемония за 2008 г. на в. "24 часа" и БНТ.

През 2009 г. за първи път в историята си Националното сдружение на общините в Република България учреди приз за дарител и той бе връчен на Петър Христов като най-голям общински спомоществувател.

Facebook коментари