Събота, 13 Юли 2024 г.

Започват честванията на Националния празник в Силистра

Прояви, организирани от различни институции и патриотични организации и подкрепени от община Силистра, изпълват първите дни на март до Деня на националния празник.

На 1 март Общинския клуб «Христо Ботйов», представители на местната власт и родолюбиви силистренци за първи път ще се поклонят по Ботевите паметни места в Силистренската община, съобщи председателят на клуба Цветана Цанова. Ще бъдат поднесени цветя на признателност пред единствения паметник на Христо Ботев, издигнат в село Проф. Иширково и пред паметника на братята Илия и Курти Чобанови в село Смилец – четници от Ботевата чета. Предвидено е посещение и в село Ястребна, където паметна плоча напомня за живота и смелостта на още един Ботев четник от нашия край – Димо Пенев – Чобана.

Посещението по паметните места е посветено на освобождението на България от турско робство и паметта на силистренските герои, дали живота си за свободата. На 1 и 2 март е Шестата градска ученическа конференция по литература «Памет и забрава в родовото и националното пространство». Вечерта поздрав към силистренци ще поднесат победителите в националното тв-шоу «Надиграй ме» любителска формация «Ритъм». На 2 март ще бъде отчетен общинският етап от ученическия рецитаторски конкурс «Духът на българина» и националния поетичен конкурс «Любовта е пиянство или пиянство от любов». Вечерта от 17.00 часа е честването на 40 години от създаването на Художествената галерия в Силистра.

Прояви, посветени на 134 години от Освобождението ще има в детски градини, училища и читалища в почти всички села от Силистренската община.

Facebook коментари