Събота, 15 Юни 2024 г.

Българка от Силистра се бори за кметски стол в Италия

Българка родена в Силистра преди 42 години е сред тримата кандидати за кметския стол на италиянския град Таранто, съобщава в днешния си брой вестник "24 часа". На 4 март силистренката Лучия Обретенова ще се състезава заедно с други двама кандидати - адвокат и биолог, на първичните избори за кмет на 200-хилядния град. Той е разположен в област Пулия, от вътрешната страна на тока на Ботуша. Един от тримата ще спечели вота на гласоподавателите от Таранто и след това ще се изправи на административните избори на 6-7 май срещу сегашния градоначалник Ецио Стефано.
Лучия емигрира в Италия преди близо 20 години. Причината е ... мъж.
Лучия и Емилио Килоиро се запознават в България още през 1983 г., но се срещат отново 10 г. по-късно. По онова време българката е началник-пласмент на местна обувна фабрика. Лучия се омъжва за Емилио и от брака им се ражда дъщеря Елеонора. Днес тя е на 18 г. и учи в хотелски колеж.
През последните 10 години Лучия ръководи успешно собствено шивашко ателие, което прераснало в елитен салон за булчински рокли. Затова и много вероятно е за нея да гласуват както много от местните булки и гостите на сватбите им, така и зрителите на многобройните й ревюта в града. Кандидатурата на Лучия се представя от гражданското общество и по-специално от Движението за активно гражданско участие. Неговата цел е да подобри условията на работа на местните търговци.

Лучия смята да предложи на съгражданите си от пристанищния град Таранто някои български патенти, като например как е бил разрешен проблемът с транспорта в българската столица.

"През януари си ходих в София и не можах да повярвам на очите си колко е променена", разказва пред "24 часа" Лучия.

"Като оставим настрана проблема с крайната бедност при някои хора, която се набива на очи, се изненадах приятно как са улеснени транспортът и придвижването. Оставих колата си и се движех навсякъде без проблеми с тролеи, трамваи, метро. В Таранто проблемът с транспорта е основен", твърди българката. Според Лучия за разлика от българките, които винаги са работели успоредно с мъжете, в южната Пулия жените все още са тези, които се грижат за дома, а мъжете - за прехраната.

"Еманципацията тук настъпи едва преди няколко години."

Въпреки че си ходи в България само два пъти годишно, Лучия следи какво става в страната. Гледа по сателит и български телевизии.

"Не е справедливо, че обвиняват българите, че не правят нищо, а седят само по заведенията. Та това е социален живот, общуване, обсъждане - неща, от които хората имат нужда. В Таранто това нещо липсва."

Мнозина смятат за фаворит на административните избори сегашния кмет Стефано, който успя да се справи с бездната, в която бяха затънали общинските финанси.

Който и да спечели обаче, е ясно, че ще трябва да се бори и с проблем номер едно на града - атмосферното му замърсяване.

В момента Таранто е един от най-замърсените градове в Европа заради присъствието на съоръжения на стоманената индустрия "Илва".

Facebook коментари