Събота, 13 Юли 2024 г.

Дунав край Силистра още се покачва, не е далеч от критичното ниво

Нивото на Дунав край Силистра се повишава, но все още е със 117 сантиметра по-ниско от критичното, показва справка от представителството на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав.

За едно денонощие нивото се е повишило с 12 сантиметра и е 660 сантиметра. В българския участък на реката, в района на силистренската мелница "Първи май", има леден бараж. Срещу пътническото пристанище на Силистра има голям незамръзнал участък от реката и крайбрежен лед. Застрашено е рибарското селище край село Айдемир.

Използването на ледоразбивачи за пробиването на ледения бараж в румънския участък на Дунав обаче се отлага, съобщиха от Областната администрация в Силистра.

В съобщението се цитира решение на съвместния кризисен щаб на префектурите Кълъраш и Гюргево. Вчера са обсъждани възможностите ледоразбивачи да влязат в реката от Черно море, но специалисти са преценили, че има риск да заседнат и това допълнително да усложни обстановката. Няма да има и контролирани взривове, тъй като след консултации с Министерството на отбраната на Румъния е преценено, че това би създало опасност за блокираните от леда плавателни съдове в реката.

Леденият бараж в български териториални води е от речен километър 376 до речен километър 379,5 - участъкът преди пристанището на Силистра. Основният леден запор е в румънски териториални води - от речен километър 342 до 372 речен километър.

Facebook коментари