Вторник, 25 Януари 2022 г.

Прогноза за времето през януари 2012 година

Януари е най-студеният зимен месец. Слънчевите дни са едва 2 до 5, мрачните 11 до 17, а през 3 до 7 дни е мъгливо. Валежите са сравнително малко. Снежната покривка се задържа трайно само в районите с надморска височина по-голяма от 1000 метра. При нахлувания на студен въздух от северозапад и североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Североизточна България. Средният брой на дните със снежна покрива в Североизточна България е 15-20. През януари са регистрирани най-големите температурни аномалии. При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани изключително ниски температури, но през януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до плюс 20˚С.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА СИЛИСТРА: Най-ниска е била температурата на 25-ти януари 1942 година минус 32.0 градуса, а най-висока на 03-ти януари 1984 година плюс 19.4 градуса. Максимална валежна сума е измерена през 1966 година – 161,1 л/м2, а най-сухо е било през 1992 год.- 4,5 л/м2.

ПРОГНОЗАТА

Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата. Месечната сума на валежите през януари ще бъде около и под нормата, която за Силистра е 34 л/кв.м.
Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 15° и минус 10˚ , а най-високите между 10° и 15˚. Месечната норма на температурата за Силистра е минус 0,7 градуса.
Януари ще започне със студено време, без валежи. Ще бъде слънчево. Бързо ще се затопли, а към 4-ти ще се усили и вятърът от югозапад. Ще се заоблачи. През периода 5-10-ти януари ще се създаде валежна обстановка.
Временно спиране на валежите ще има в началото на второто десетдневие. Впоследствие отново ще се създадат условия за превалявания в Северна България предимно от сняг, а в Южна – от дъжд, който в края на валежната обстановка ще преминава в сняг.
В началото на третото десетдневие ще застудее чувствително. Валежи не се очакват. Впоследствие температурите ще се повишат и отново има вероятност за валежи.

инфо. Метеорологична обсерватория
гр. Силистра

Facebook коментари